BankNews.ro - The Business Republic

Deficitul de forțe de muncă cauzează prejudicii substanțiale antreprenorilor români
Economie | Data Publicarii: 19-07-2019

Un nou studiu realizat de cei de la PwC ne releva încă o dată starea extrem de critică în care se află piața muncii din România. Potrivit ultimelor sondaje realizate prin intermediul studiului PwC European Private Business Survey, peste 52% dintre antreprenorii români se plâng de lipsa personalului calificat, o lipsă care a generat pierderi financiare uriașe la nivelul întregii economii, pierderi ce se ridică la suma de 7,1 miliarde de euro. Mare parte din antreprenori se confruntă cu probleme serioase din acest punct de vedere, una dintre cele mai des întâlnite fiind lipsa candidaților specializați atunci când au nevoie de a recruta personal calificat din categoria tehnicienilor, a personalului administrativ sau a experților în vânzări.

”Dificultatea de a găsi angajați cu abilitățile necesare pentru anumite ocupații limitează potențialul de creștere al companiilor antreprenoriale și, implicit, al economiei țării. Estimările antreprenorilor arată că pierderile lor totale cauzate de lipsa forței de muncă se situează la 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB) al României. Migrația masivă a lucrătorilor români către statele din Vestul Europei, îmbătrânirea populației și programa educațională inadecvată sunt principalele motive care au condus la actuala situație de pe piața muncii”, declară Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Cât privește pierderile reale, deficitul de forță de muncă calificată este văzut ca principala cauză a pierderilor pentru 52% dintre antreprenori. 36% dintre aceștia indică lipsa de talente ca fiind cauza unor pierderi de până la 5% din cifra de afaceri, 10% indică pierderi cuprinse între 5% și 10% în vreme ce 6% dintre antreprenori estimează pierderi de peste 10% din cifra de afaceri. Mulți dintre ei încearcă să suplinească acest gol de pe piața muncii prin programe ce vizează calificarea la locul de muncă ori prin colaborarea cu start-up-uri din domeniul tehnologiei.

"Calitatea forței de muncă este esențială pentru succesul oricărei companii astfel că, în contextul transformării digitale a economiei, va crește presiunea asupra angajatorilor de a găsi oameni cu abilitățile potrivite sau cu potențialul de a învăța. De aceea va fi nevoie tot mai mare de investiții în educație și formare profesională atât din partea companiilor, cât și a guvernului”, spune Ionuț Simion.

http://www.banknews.ro/stire/88318_deficitul_de_forțe_de_muncă_cauzează_prejudicii_substanțiale_antreprenorilor_români.html