BankNews.ro - The Business Republic

Ușoară contractare resimțită de economia Germaniei. Cresc exporturile către China.
Economie | Data Publicarii: 30-08-2019

Deși nimeni nu se aștepta la asemenea vești, săptămâna trecută Destatis a confirmat faptul că economia Germaniei, cea mai puternică economie a Europei, s-a contractat cu 0,1%. Este vorba de o contractare continuă de la un trimestru la altul în anul 2019, ontratare ce indică premizele unei posibile recesiuni, riscul ca acest lucru să se întâmple până la finele anului fiind destul de ridicat.

Economia Germaniei s-a confruntat, pe fondul exporturilor, cu trei valuri negative combinate precum riscurile legate de Brexit, criza creditelor din Turcia și, poate cel ai importat factor, încetinirea din China, lucru care afectează în mod direct piața auto locală, o piață cheie pentru economia acestei țări.

Cât privește piața chineză, importurile dinspre Germania către China au dat semne de revigorare de scurtă durată în luna iunie, intrând pe teritoriul negativ în ultimele două luni. Astfel, luna trecută (iulie 2019), importurile chineze din Germania au cunoscut o scădere de 0,4%.

Potrivit experților Saxo Bank, cel puțin deocamdată, pe fondul scăderilor din industria auto, a situației de la nivelul economiei Chinei și a comerțului global, nu se întrevăd semne de redresare a economiei germane ba chiar dimpotrivă. Mia mult, cererea locală din Germania începe la rândul său să intre pe o pantă descendentă, aceasta fiind influențată în mare măsură de scăderea sectorului industrial.

„În următoarele săptămâni ne așteptăm la o dezbatere foarte aprinsă cu privire la stimulentele fiscale din Germania. Condițiile financiare sunt foarte favorabile - curba de randament din Germania este la cel mai plat nivel de la criza financiară încoace - dar soluțiile pentru a reporni motorul creșterii vor fi mai dificil de găsit decât în 2008 deoarece încetinirea țării este, de asemenea, profund legată de dificultățile structurale” se arată în comunicatul Saxo.

Pachetul de stimulente bazat pe reducerea temporară a TVA poate, prin urmare, aduce o alinare pe termen scurt, una însă care se poate dovedi insuficientă. Pentru ca modelul german să reînvie, sunt necesare însă investiții serioase în procesele ecologice și o strategie pe termen lung care să aibă în vedere potențialul de creștere.

http://www.banknews.ro/stire/88355_ușoară_contractare_resimțită_de_economia_germaniei_cresc_exporturile_către_china.html