BankNews.ro - The Business Republic

Aproape jumătate din consumatori folosesc sisteme de operare nesigure
IT&C | Data Publicarii: 04-09-2019

Potrivit unui sondaj realizat și publicat recent de către cei de la Kaspersky, 41% dintre consumatori folosesc încă sisteme de operare care nu mai primesc actualizari sau se apropie de acest moment. Studiul precizează sistemele de operare Windows XP și Windows 7, sisteme care au încetat să mai primească actualizări și care nu mai oferă, din această cauză, siguranță.

În general, sfârșitul ciclului de viață în cazul unui sistem de operare coincide și cu încetarea actualizărilor de securitate pe care acesta le primește. Implicit, utilizarea unui astfel de sistem, reprezintă riscuri de securitate atât pentru companie cât și pentru clienții acesteia. În orice moment, vulnerabilitățile cauzate de lipsa de actualizări pot sta la baza unor atacuri cibernetice.

„Statisticile arată că o parte semnificativă dintre utilizatori, atât companii cât și persoane fizice, utilizează în continuare dispozitive cu un sistem de operare învechit sau care se apropie de sfârșitul ciclului de viață”, explică Alexey Pankratov, Enterprise Solutions Manager, Kaspersky. „Răspândirea la scară largă a Windows 7 este îngrijorătoare, deoarece mai sunt mai puțin de șase luni până când această versiune nu va mai fi actualizată. Motivele care stau la baza acestui decalaj variază de la software, care este posibil să nu poată rula pe cele mai noi versiuni de sistem de operare, până la motive economice și chiar, pur și simplu, o chestiune de obișnuință. Acestea fiind zise, un sistem de operare vechi și neactualizat reprezintă un risc de securitate cibernetică - costul unui incident poate fi substanțial mai mare decât costul upgradării. Acesta este motivul pentru care recomandăm clienților să migreze către versiunile la zi și să se asigure că au instrumente de securitate suplimentare, funcționale în perioada de tranziție.”

Mai mult, 0,3% din utilizatorii individuali și 0,2% dintre companiile mici continuă să utilizeze Windows XP și Windows Vista, două sisteme de operare care nu mai primesc actualizari de câțiva ani. Situație similară este întâmpinată și de cei care continuă să utilizeze Windows 8, cei care au ratat actualizarea la Windows 8.1, actualizările pentru Windows 8 fiind sistate în luna ianuarie a anului 2016.

https://www.banknews.ro/stire/88360_aproape_jumatate_din_consumatori_folosesc_sisteme_de_operare_nesigure.html