BankNews.ro - The Business Republic

Kaspersky: Atenție la mesajele false cu privire la restituiri de taxe și impozite
IT&C | Data Publicarii: 11-09-2019

Conform raportului de securitate Kaspersky Spam și Phishing în T2 2019, în ultimele luni s-a remarcat o creștere a încercărilor de atac de tip spam și phishing, care anunță false rambursări de impozite și taxe.

Aceste scrisori electronice, conțin de obicei link-uri către pagini în aparență legitime care sunt create de infractori cu scopul de a fura informații personale de la utilizatorii neatenți sau neinformați cu privire la riscuri.

Pentru a încerca să îi păcălească mai ușor pe cei vizați, infractorii anunță returnări de taxe în oferte cu termen de scadență imediat, presiunea timpului determinând multe persoane sa ia decizii spontane.

Mai mult, unele dintre aceste mailuri conțineau și atașamente infectate sub forma unor copii ale unui oarecare formular de retur, atașamente care descărcau ulterior o serie de programe periculoase pe dispozitivele utilizatorilor. Potrivit raportului, per total, numărul de atacuri de tip phishing a crescut în acest trimestru cu 21% față de cifra de acum un an, ajungând la 129.933.555.

„Spam-ul și phishing-ul sezonier pot fi extrem de eficiente, deoarece apariția unei asemenea scrisori în e-mail este de multe ori dorită și așteptată, spre deosebire de majoritatea înșelătoriilor de tip „ofertă unică”, explică Maria Vergelis, Security Researcher la Kaspersky. „Mai mult, cu aceste atacuri de phishing, victima s-ar putea nici să nu-și dă seama că a fost ținta unui atac cibernetic și că și-a expus datele de autentificare sau e-mail-ul până când este prea târziu și suferă deja consecințele. Vestea bună este că există soluții de securitate care nu numai că blochează lansarea programelor malware și notifică utilizatorul despre amenințare, dar au și filtre anti-spam și phishing care împiedică apariția unor astfel de e-mail-uri în inbox”.

Astfel, pentru a evita problemele create de acest tip de atacuri și expunerea informațiilor personale, utilizatorii sunt sfătuiți să verifice întotdeauna adresa linkului și a emailului expeditorului. Totodată se recomandă și refuzul de a accesa linkuri sau de a descărca fișiere anexate în mailurile provenite din surse necunosute.

http://www.banknews.ro/stire/88366_kaspersky_atenție_la_mesajele_false_cu_privire_la_restituiri_de_taxe_și_impozite.html