BankNews.ro - The Business Republic

Studiu EY: Activitatea de tranzacționare pe piața IPO este în scădere
Bursa | Data Publicarii: 28-10-2019

Conform raportului trimestrial EY, „Global IPO Trends Q3”, numărul ofertelor publice inițiale atractive care își amână lansarea a continuat să crească în cel de-al treilea trimestru al acestui an în vreme ce activitatea totală de tranzacționare pe piața globală IPO a scăzut. Emitenții IPO așteaptă la o îmbunătățire a condițiilor comerciale pe măsura acestei scăderi, una semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut.

„În România, activitatea IPO din 2019 a stagnat, cu excepția unei mici tranzacții pe segmentul alternativ AeRO pentru platforma de vânzare a produselor IT iHunt în T2. Iar în T3 nu au existat noi IPO-uri. Tensiunile politice locale au determinat companiile să aștepte vremuri mai calme. Vestea bună este că furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de piață emergentă de la cel de piață de frontieră, reclasificarea intrând în vigoare în 2020. Vedem astfel o nouă oportunitate pentru bursa locală de a asista la un volum mai mare de tranzacții ulterioare anului 2020", spune Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.

În cel de-al treilea trimestru al anului, au fost lansate 256 de IPO-uri la nivel global în valoare totală de 40,2 miliarde de dolari americani. Această sumă reprezintă o scădere de 24% ca volum și de 22% ca valoare față de cel de-al treilea trimestru al anului 2018.

Pe piețele de capital americane, cele mai active din acest punct de vedere, s-au înregistrat 47 de tranzacții IPO cu o valoare totală de 11,9 miliarde de dolari americani în perioada trimestrului amintit mai sus, sumă care reprezintă o scădere de 30% în volumul tranzacțiilor respectiv 10% scădere în ceea ce privește valoarea tranzacțiilor față de T3 2018. Pentru perioada cuprinsă în cele 9 luni ale acestui an s-a înregistrat de asemenea o scădere a numărului de tranzacții și a valorii capitalului atras de IPO-uri comparativ cu perioada ianuarie - septembrie a anului trecut.

În regiunea Asia - Pacific volumul tranzacțiilor a scăzut de asemenea cu un procent de 9%, valoarea tranzacțiilor reducându-se cu 27%, până la valoarea de 46 miliarde de dolari americani. Activitatea de tranzacționare a fost trezită însă din amorțeală de lansarea STAR Shanghai, în special pe piețele din Hong Kong, Japonia și Australia.

http://www.banknews.ro/stire/88418_studiu_ey_activitatea_de_tranzactionare_pe_piata_ipo_este_in_scadere.html