BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Deloitte: Curtea de justiție a UE a respins din nou scutirea de TVA pentru serviciile care au legătură cu operarea bancomatelor
Finante-Banci | Data Publicarii: 31-10-2019

Curtea de justiţie a Uniunii Europene, a respins într-un nou caz scutirea de TVA pentru serviciile de operare a bancomatelor prestate de furnizori externi. Potrivit comunicatului Deloitte România semnat de Raluca Bâldea, director de Taxe Indirecte şi Silvia Balea, Manager Taxe Indirecte, instanţa supremă europeană a decis în cazul Cardpoint (Germania), la data de 3 octombrie anul curent, că acest tip de servicii sunt taxabile.

Cauza respectivă a ajuns la Curtea de Justiţie ca urmare a litigiului apărut între autorităţile fiscale din Germania şi compania Cardpoint, litigiu ce privea încadrarea serviciilor în cauză ca operaţiuni privind plăţile, scutite de TVA, ansamblul de servicii prestate de compania mai sus amintită, fiind şi cel mai complex caz analizat de către Curtea de Justiţie în contextul scutirii de taxa pe valoarea adăugată.

“În contextul în care tot mai multe bănci apelează la terți pentru operarea bancomatelor și în contextul apariției de jucători noi în industria serviciilor financiare - companii fintech, prestatorii de servicii de inițiere de plăți, cu produse din ce în ce mai complexe -, interpretarea furnizată de Curte poate avea repercusiuni importante pentru prestatorii unor astfel de servicii” spun cele două semnatare ale comunicatului Deloitte, Raluca Bâdea şi Silvia Balea.

Concluzia Curţii de Justiţie Europene a fost că o scutire de TVA în acest sens nu poate fi aplicată de vreme ce Cardpoint nu aprobă direct plăţile, neavând putere de decizie cu privire la acestea. Compania, transmite doar date prin intermediul unor intermediari, executând instrucţiunile primite de la aceştia, serviciile neavând efectul unui transfer de fonduri, lucru ce înseamnă că acestea nu modifică situaţia financiară sau legală a părţilor.

“Decizia CJUE va determina probabil schimbări (modificări sau clarificări) și în legislațiile statelor membre. Mai mult, este de așteptat ca tratamentul de TVA aplicat de prestatorii de servicii privind plățile să intre sub lupa autorităților fiscale în cadrul inspecțiilor fiscale (și la nivelul României, unde astfel de analize erau „evitate” de inspectorii fiscali tocmai din lipsa unor criterii clare în legislație)” spun cele două semnatare ale comunicatului.

“Prin urmare, companiile din domeniul serviciilor financiare vizate de decizia Curții trebuie să (re)analizeze tratamentul de TVA aplicabil, respectiv expunerea sau impactul aferent. Exemple de astfel de companii sunt cele de procesare și de transport numerar, procesatorii/integratorii de plăți online, companiile de tip bill-payment, dar și noii jucători de pe piață ca urmare a Directivei PSD2” concluzionează cele două.

http://www.banknews.ro/stire/88422_opinie_deloitte_curtea_de_justitie_a_ue_a_respins_din_nou_scutirea_de_tva_pentru_serviciile_care_au_legatura_cu_operarea_bancomatelor.html