BankNews.ro - The Business Republic

Studiu EY: Despre incertitudinile prezente în mediul fiscal local și internațional
Economie | Data Publicarii: 04-11-2019

„Transfer Pricing and International Tax Survey 2019”, unul dintre ultimele studii publicate de către EY Romania, ne dezvăluie o situație cenușie în mediul fiscal internațional. Principalele motive care au dus cel puțin la incertitudini, sunt date de schimbările accelerate din mediul fiscal internațional provocate pe de o parte de reformele din acest domeniu, pe de altă parte de inițiative precum decizia de digitalizare a OCDE.

În cadrul studiului EY, 82% dintre respondenți au recunoscut faptul că s-au confruntat cu controverse cu privire la prețurile de transfer, 40% dintre ei spunând că ajustările din acest domeniu au condus în cele din urmă la dublă impunere. Și la nivelul pieței autohtone s-a observat în ultima perioadă o intensificare a numărului de inspecții ANAF în domeniul prețurilor de transfer. A crescut de asemenea numărul de controverse cauzate de ajustările de prețuri de transfer efectuate de asemenea de către ANAF.

Potrivit lui Adrian Rus, Liderul Departamentului de Prețuri de Transfer al EY România, “Creșterea volumului de informații disponibile autorităților fiscale de la nivel internațional și a schimburilor de informații între autorități va conduce, în perioada următoare, la o creștere și mai mare a numărului și a complexității controalelor de prețuri de transfer și, implicit, a situațiilor de dublă impunere, inclusiv în România”.

Același studiu ne relevă faptul că 79% dintre respondenți descriu mediul fiscal internațional ca fiind incert.

La nivel global, cele mai mari controverse din domeniul prețurilor de transfer au fost sesizate în ceea ce privește prețurile de transfer pentru bunuri (64%) respectiv pentru serviciile financiare intra-grup (41%). Conform expertizei EY, deși în țara noastră ANAF pare să nu manifeste o predilecție pentru un anumit tip de transferuri, numărul ajustărilor s-a referit în ultimii ani la prețurile de transfer pentru bunuri, lucru care confirmă tendința de pe piața globală așa cum reiese ea din studiul mai sus amintit.

„20% din companii au sesizat instanța de judecată în ultimii 3 ani cu un caz privind prețurile de transfer și doar 25% au fost satisfăcute de modul de finalizare a litigiului, în timp ce 42% s-au declarat nemulțumite de rezultatul obținut. În România, crearea unei categorii distincte de experți judiciari specializați în aria prețurilor de transfer și numărul ridicat de soluții favorabile în acest domeniu, într-o țară care nu are instanțe specializate în materie de taxe și impozite, arată că s-au făcut pași importanți în această materie”, conchide Emanuel Băncilă, Liderul Departamentului de Politici și Controverse fiscale, EY România.

http://www.banknews.ro/stire/88426_studiu_ey_despre_incertitudinile_prezente_in_mediul_fiscal_local_si_international.html