BankNews.ro - The Business Republic

Romania, pe locul 5 in topul tarilor cu cel mai mare procent de computere din cladiri inteligente atacate, in H1 2019
IT&C | Data Publicarii: 09-11-2019

Aproape patru din zece computere utilizate pentru a controla sistemele de automatizare din clădiri au fost supuse unor atacuri în prima jumătate a anului 2019. Procentul exact este 37.8% și a fost comunicat în urma unui raport realizat de Kaspersky asupra amenințărilor legate de clădirile inteligente. Potrivit raportului, România a urcat în acest an pe cel de-al cincilea loc în topul țărilor afectate de atacurile de securitate ale sistemelor inteligente.

Sistemele automatizate instalate în clădirile inteligente constă de obicei din senzori și instrumente de control care monitorizează și automatizează funcționarea sistemelor climatice, a ascensoarelor, a consumului de energie electrică, a apei și operarea alarmelor de incendiu, supravegherea video cât și unei serii de informații critice de securitate.

Mare parte din aceste sisteme sunt controlate prin intermediul unor stații de lucru generice conectate la Internet. O conexiune care facilitează atacurile care în cazul în care sunt de succes, pot afecta sisteme importante din cadrul clădirilor inteligente.

Dintre computerele protejate de soluții de securitate kaspersky aflate în clădiri inteligente, 11% au fost atacate cu diferite variante de spyware, 10,8% cu programe de tip „vierme” respectiv 7,8% cu mesaje de tip phishing.

În ceea ce privește prevalența atacurilor, cel mai mare procent de computere atacate s-a înregistrat în Italia (48,5%) urmată îndeaproape de Spania (47%) și Marea Britanie (44,4%).

„Cu toate că aceste cifre sunt relativ scăzute în comparație cu peisajul mai larg al amenințărilor, impactul lor nu trebuie subestimat”, spune Kirill Kruglov, security researcher Kaspersky ICS CERT. „Imaginați-vă cum ar fi dacă acreditările dintr-o clădire extrem de securizată ar fi furate de un malware generic și apoi vândute pe piața neagră. Sau dacă sistemul de suport al unei clădiri ar fi blocat, deoarece procesele esențiale au fost criptate de ransomware. Lista posibilelor scenarii este interminabilă. Le recomandăm echipelor de securitate, responsabile de rețelele IT ale clădirilor inteligente, să nu uite că acestea au nevoie de protecție. Chiar și o soluție elementară va oferi beneficii și va apăra organizația împotriva unor atacuri potențial paralizante.”

http://www.banknews.ro/stire/88431_romania_pe_locul_5_in_topul_tarilor_cu_cel_mai_mare_procent_de_computere_din_cladiri_inteligente_atacate_in_h1_2019.html