BankNews.ro - The Business Republic

România coboară pe locul 45 în clasamentul mondial al calității vieții și bunăstării sociale
Economie | Data Publicarii: 18-11-2019

Potrivit studiului Indicele de Progres Social 2019 privind calitatea vieții și bunăstarea socială realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte, România ocupă un deloc măgulitor loc 45 din 149 de țări analizate. De altfel, țara noastră a fost depășită în acest top de toate țările din Uniunea Europeană. România a coborât de asemenea o poziție în acest studiu față de anul trecut, intrând astfel în rândul țărilor din cea de-a treia categorie a clasamentului, în urma unor țări ca Bulgaria, Mauritius sau Argentina.

Studiul amintit mai sus, analizează indicele de Progres Social, IPS, care măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială în baza a trei factori principali. Se acordă astfel puncte pentru categoria „nevoie de bază” ce includ hrană, apă, salubritate și acces la servicii medicale de bază, accesul la educație, comunicații, informații sau calitatea mediului dar și oportunitățile care cuprind drepturile personale, libertatea de alegere, incluziunea sau accesul la educație avansată.

„În ciuda unei creșteri economice stabile, printre cele mai mari din Europa, a creșterii puterii de cumpărare și a scăderii șomajului la un minim istoric, România a înregistrat, în ultimul an, o ușoară scădere a indicelui privind calitatea vieții și bunăstarea socială. Cu o serie de capitole la care înregistrăm punctaje modeste, cum ar fi sănătatea, accesul la educație de bază, apa și salubritatea, devine evident și din această perspectivă că, pentru a genera progres social, resursele publice trebuie dirijate spre investiții care generează dezvoltare economică și implicit creșterea nivelului de trai”, explică Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

Analiza subliniază atât punctele slabe cât și punctele forte pe care le are România în comparație cu celelalte 15 state care beneficiază de o situație economică similară, stabilită în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor. Cele mai slabe punctaje au fost obținute de serviciile de apă și salubritate, sănătate și bunăstare dar și educația de bază. Punctaje bune au fost obținute la nivelul siguranței personale, a calității mediului, a drepturilor personale și a accesului la hrană și îngrijire medicală de bază.

http://www.banknews.ro/stire/88438_romania_coboara_pe_locul_45_in_clasamentul_mondial_al_calitatii_vietii_si_bunastarii_sociale.html