BankNews.ro - The Business Republic

Taxele pe care le vor plăti producătorii și importatorii de echipamente electrice și electronice în 2020
Economie | Data Publicarii: 27-11-2019

Potrivit Deloitte, producătorii și distribuitorii de echipamente electrice, electronice și electrocasnice vor trebui să plătească o taxă de 4 lei pe kilogram începând din anul 2020 sau chiar de 20 de lei pe kilogram în cazul lămpilor. Vorbim despre o taxă însă care va deveni obligatorie doar pentru o parte din aceste companii și anume, cele care nu își vor îndeplini obligația anuală de colectare de deșeuri electrice și electronice în scopul reciclării.

În prezent, firmele care introduc pe piața din România echipamente electronice și electrice au o serie de obligații față de autoritățile de mediu. Aceștia sunt obligați să se înregistreze în Registrul național al producătorilor de echipamente electrice și electronice ce face parte din Agenția Națională de Protecție a Mediului înainte de a introduce pe piață produse din această categorie.

Potrivit Deloitte, „dacă în prezent taxa de 4 lei/kg, respectiv de 20 lei/kg este aplicabilă pentru diferența dintre cantitățile de EEE declarate ca fiind introduse pe piață și cantitățile constatate de către AFM ca fiind efectiv introduse, de la 1 ianuarie 2020, această contribuție va fi datorată pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de EEE corespunzătoare obligațiilor anuale de colectare și cantitățile efectiv colectate. Cu alte cuvinte, dacă un producător/importator de asemenea produse pune pe piața din România 10.000 de kg, este obligat să colecteze 4.500 de kg de deșeuri în 2020. Dacă reușește că colecteze doar 2.000 de kg, atunci va datora o taxă aferentă diferenței de 2.500 de kg necolectate”.

Potrivit Deloitte, este important ca aceste taxe să fie tratate cu atenție de către toți agenții economici. „Spre exemplu, pentru o centrală termică, taxa depășete 100 de lei, iar pentru o mașină de spălat este cu mult peste 200 de lei. Una dintre problemele apărute în practică este dificultatea clasificării produselor ca EEE sau nu. O altă problemă este că transferul responsabilității de colectare către un organism reglementat în acest sens, deși pare soluția salvatoare, în realitate nu poate atinge în toate cazurile ținta anuală impusă de lege din varii motive” se arată în comunicatul oficial.

http://www.banknews.ro/stire/88444_taxele_pe_care_le_vor_plati_producatorii_si_importatorii_de_echipamente_electrice_si_electronice_in_2020.html