BankNews.ro - The Business Republic

PwC: Mai mult de jumătate din companii își doresc creșterea numărului de angajați în anul care urmează
HR/Cariere | Data Publicarii: 12-12-2019

Potrivit studiului HR Barometru derulat de către PwC în luna octombrie a acestui an, mai bine de jumătate din cele 65 de companii participante la sondaj (54%) intenționează ca în anul care urmează (2020) să crească numărul de angajați cu 11% în medie.

Cele mai mari intenții de creștere din acest punct de vedere apar în sectorul IT&C, urmat de industrie, auto și retail. Acestea sunt și domeniile în care cererea de noi angajați continuă să crească de la an la an. 91% din companiile din IT&C care au participat la sondaj se arată interesate de creșterea numărului de angajați, media în acest sector fiind de 20%. În același timp, 71% dintre societățile din industrie și auto și-au manifestat interesul de a crește numărul de angajați, în medie cu 6,2% în vreme ce jumătate din societățile de retail își propun o creștere de 6,4%. Majoritatea societăților se arată de asemenea pregătite pentru a face față cererii forței de muncă și a eforturilor financiare pe care crearea unor posturi noi le implică.

”Estimările noastre arată că România are nevoie de încă un milion de angajați, în următorii cinci ani, pentru a obține o creștere economică medie de 3,5% anual. Așa cum știm, în ultimii ani, forța de muncă a devenit mai greu de găsit, existând riscul de a limita acest potențialul de dezvoltare a economiei. Din acest motiv, atât guvernul, cât și companiile ar trebui să se implice în programe de educație care să dezvolte competențele angajaților, în special pe cele digitale, tot mai solicitate de angajatori pe măsură ce noile tehnologii sunt adoptate pe scară largă”, declară Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Potrivit aceluiași sondaj, pe parcursul anului curent, cele mai multe poziții noi create s-au înregistrat în domeniul Digital & Social Media, sondajul indicând și departamentele care vor fi cel mai puternic afectate de automatizare în perioada imediat următoare. În opinia respondenților, acestea sunt suportul IT, contabilitatea, administrația și departamentele de analiză financiară și de business.

“Principalele provocări la care se așteaptă departamentele de resurse umane în 2020 vor fi fluctuația de personal și angajamentul redus, creșterea costurilor salariale, impactul digitalizării asupra forței de muncă și deficitul de forță de muncă. Utilizarea noilor tehnologii și automatizarea înseamnă competențe și poziții noi, fapt care începe să se reflecte în organigramele angajatorilor din România. Spre exemplu, majoritatea posturilor nou apărute în anul 2019 se află în zona de digital și social media”, spune Oana Munteanu, Senior Manager People&Organisation, PwC România.

http://www.banknews.ro/stire/88454_pwc_mai_mult_de_jumatate_din_companii_isi_doresc_cresterea_numarului_de_angajati_in_anul_care_urmeaza.html