BankNews.ro - The Business Republic

Românii preferă să iasă din casă pentru evenimente sportive, jocuri de noroc și concerte
Lifestyle | Data Publicarii: 30-12-2019

Potrivit analizei KeysFin care se bazează pe datele financiare anuale ale societăților înregistrate cu codurile CAEN 90, 91, 92 și 93 ce cuprind în principal companiile cu destinații recreative, românii au început să aleagă într-un număr din ce mai mare evenimentele sportive și concertele pentru a-și petrece timpul liber. De altfel, acest tip de companii au înregistrat și cele mai notabile performanțe în categoria cultură și divertisment din ultimii 10 ani.

Studiul Keysfin „The Business of Going Out”, evidențiază însă în primul rând sălile de jocuri, care dețin în continuare supremația pe acest segment, acestea acaparând 75% din totalul cifrei de afaceri ale companiilor înregistrate în România în sectorul cultură și divertisment.

Pe de altă parte, cultura a scăzut cu 8 puncte procentuale de la 10% din cifra de afaceri la doar 2% din cifra de afaceri, concertele și evenimentele sportive crescând cu 4 respectiv 7 procente. Valoarea totală a cifrei de afaceri a companiilor angrenate în categoria cultură și divertisment a ajuns la finele anului 2018 la suma de 11,3 miliarde de lei, o creștere de 80% față de nivelul atins la finele anului 2009 și cu 48% mai mare decât nivelul atins la finele anului 2014. Pentru anul 2019, analiștii KeysFin prevăd o creștere de 7%, creștere care ar duce suma totală a cifrei de afaceri la peste 12 miliarde de lei.

„Timpul liber a devenit un bun important, mai ales pentru românii din mediul urban, iar acest lucru se reflectă și în sumele pe care le alocă activităților de timp liber. Este de remarcat faptul că rezultatul net a avansat exponențial de la o pierdere de 309 milioane de lei în 2009, la un profit de peste 1,1 miliarde de lei în 2018. Categoria Cultură și divertisment se mândrește astfel cu unul dintre cele mai ridicate niveluri ale rentabilității capitalului din economia românească. Cu alte cuvinte, acesta este sectorul în care acționarii au obținut unul dintre cele mai mari randamente în urma investiției lor - peste 90% - mult peste media economiei de 10,8% în 2018, raportând informațiile analizate la studiul nostru anual Condițiile de business din România.” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

În prezent, în România sunt înregistrate peste 12.000 de companii în sectorul cultură și divertisment, o creștere de 116% față de anul 2009 și de 51% față de anul 2014. Companiile care activează în categoria jocurilor de noroc reprezintă doar 7% din acest total, cu toate acestea, ele acaparând trei sferturi din cifra de afaceri totală.

http://www.banknews.ro/stire/88466_romanii_prefera_sa_iasa_din_casa_pentru_evenimente_sportive_jocuri_de_noroc_si_concerte.html