BankNews.ro - The Business Republic

Deloitte: piața de fuziuni și achiziții a crescut în anul 2019
Economie | Data Publicarii: 09-01-2020

Potrivit ultimelor analize Deloitte pe piața de fuziuni și achiziții din România, aceasta s-a situat la cel mai ridicat nivel din ultima decadă în anul 2019, numărând 110 tranzacții, cu 12 mai multe decât în anul 2018. Estimările analiștilor calculează valoarea totală a acestor tranzacții la o sumă de 4 până la 4,4 miliarde de euro, o creștere ușoară față de anul precedent când valorile s-au situat între 3,8 și 4,3 miliarde de euro. Pe de altă parte, pe parcursul anului trecut s-au înregistrat nouă tranzacții cu valori declarate de peste 100 de milioane de euro, o scădere semnificativă față de nivelul din 2018 când au fost declarate 14 astfel de tranzacții.

„2019 a reprezentat un an cu o activitate intensă pe piața de fuziuni și achiziții, numărul tranzacțiilor atingând un record al ultimului deceniu. După un debut slab într-un context particular, piața și-a revenit începând cu trimestrul al doilea, iar numărul total de tranzacții a sărit de 100. Notăm însă că tendința de a nu raporta valoarea acestora, pe care am observat-o și în anii anteriori, a devenit mai accentuată: numai 24 de tranzacții au avut valoare comunicată. În acest context, estimarea valorii pieței a devenit mai degrabă un exercițiu de evaluare indicativă pentru echipa noastră”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte România.

Dintre cele mai mari tranzacții ale anului 2019 putem aminti în primul rând achiziția de către grupul de investiții PFF a Central European Media Enterprises (grup care printre altele deține și Pro TV), de la compania americană AT&T. Pe de altă parte, trebuie menționată și achiziția portofoliului de birouri al NEPI-Rockcastle de către grupul AFI Europe, un portofoliu ce constă în patru clădiri de birouri din București și Timișoara, valoarea tranzacției fiind de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, fondul de investiții Blackstone a achiziționat pachetul majoritar al Superbet, cel mai mare jucător de pe piața pariurilor sportive din țara noastră (175 milioane euro) în vreme ce frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au achiziționat clădirile de birouri The Office din Cluj Napoca.

„Rămânem optimiști în legătură cu evoluția pieței de fuziuni și achiziții în 2020. Activitatea rămâne intensă în această perioadă în care perspectivele macroeconomice se mențin solide, iar rezultatele companiilor își păstrează trendul ascendent. Semnalăm din partea unor jucători de talie mare deja prezenți în România un interes în creștere pentru mandate de asistență la cumpărare, ceea ce indică faptul că tendința de consolidare din anumite sectoare se va accentua în perioada următoare și ne așteptăm să fie demarate tranzacții semnificative în 2020. Pe partea de vânzare, pentru antreprenorii care se gândesc să inițieze un exit în acest an, contextul general este favorabil pentru finalizarea cu succes a unei tranzacții”, a mai spus Ioana Filipescu Stamboli.

http://www.banknews.ro/stire/88472_deloitte_piata_de_fuziuni_si_achizitii_a_crescut_in_anul_2019.html