BankNews.ro - The Business Republic

Anul 2020 poate fi unul al simbiozei dintre transparența fiscală și automatizarea fiscală
Economie | Data Publicarii: 28-01-2020

Încheiată de curând, cea de-a 14-a ediții a Conferinței anuale de fiscalitate EY, a venit cu câtva concluzii cât se poate de interesante, în special cele trasate de Alex Milcev și ceilalți specialiști ai EY.

Potrivit acestuia, 2020 poate fi un an al raportărilor pe mai multe planuri, atât între companii și autoritățile fiscale cât și între persoane fizice și autorități ori a autorităților fiscale între ele. Implicit, va crește și timpul pe care contribuabilii îl vor petrece furnizând informații, crescând de asemenea și numărul și complexitatea controalelor fiscale.

„Ne așteptăm ca anul 2020 să fie anul simbiozei “transparență fiscală – automatizare fiscală”. Observăm că așteptata automatizare începe să prindă contur la nivelul autorității fiscale prin introducerea standardului internațional de schimb de date între companii și ANAF (SAF-T), până la finalul anului 2020. Astfel, automatizarea proceselor, precum și a funcțiilor de taxe ar trebui să rămână în continuare o prioritate pentru contribuabilii români”, a declarat Alex Milcev, Partener și Lider al Departamentului de asistență fiscală și juridică al EY România, în cadrul conferinței.

S-a discutat și analizat de asemenea principalele modificări fiscale adoptate anul trecut, modificări care vor avea un impact semnificativ în acest an, prezentându-se și tendințele pentru anul 2020 în context european și global. Temele centrale ale conferinței au fost printre altele transparența fiscală, controversele fiscale, inspecțiile fiscale, impozitarea persoanelor fizice, obligațiile către Fondul de Mediu.

„Anul 2019 a fost anul ordonanței 114. Am văzut efectele acestei ordonanțe și modificările care sunt necesare pe fondul consecințelor provocate, ce au condus la abrogarea unor măsuri cum ar fi taxa pe activele financiare. Astfel, în primele 11 luni ale anului 2019 a fost înregistrat un deficit de 37 miliarde lei (reprezentând 3,56% din PIB - depășind astfel pragul de 3% prevăzut în Pactul de stabilitate și de creștere), comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018, în care aveam un deficit de 26,9 miliarde lei. Practic, în termeni absoluți, încă din septembrie 2019, ne-am depășit deficitul prognozat pentru întregul an a declarat Mihaela Mitroi, Partener, Asistență Fiscală și Juridică, EY România, lider al activității de consultanță fiscală și juridică în clusterul de Sud al regiunii EY Europa Centrală și de Sud-Est și Asia Centrală (CESA).

În privința așteptărilor pentru 2020, Mihaela Mitroi a completat: „În 2020, se deschide sezonul raportărilor. La nivel internațional, statele lumii se vor confrunta cu o nouă percepție asupra sistemului fiscal impusă de mecanismele dezvoltate de revoluția fiscală de după BEPS, și anume creșterea “birocrației fiscale” – adică a numărului de raportări între companii și autorități fiscale, autorități fiscale între ele, persoane fizice și autorități. În România, sperăm să asistăm și la începerea modernizării ANAF. La nivel internațional, ANAF este parte din forumul global al administrațiilor fiscale (FTA) care are pe agendă subiectul modernizării administrațiilor fiscale și, desigur, susținerea acestora pentru implementarea măsurilor BEPS.”

http://www.banknews.ro/stire/88482_anul_2020_poate_fi_unul_al_simbiozei_dintre_transparenta_fiscala_si_automatizarea_fiscala.html