BankNews.ro - The Business Republic

Coronavirusul ameninta cererea de marfuri chinezesti: analiza Saxo Bank
Bursa | Data Publicarii: 29-01-2020

Deși acțiunile globale continuă să fie cumpărate, primele săptămâni ale anului 2020 au fost cât se poate de agitate pe piețele de mărfuri, acest sector trecând deja prin trei evoluții majore ale prețurilor. Dacă mai întâi temerile au venit dinspre Orientul Mijlociu și tensiunile iscate la început de an în această zonă, în ultimele zile atenția s-a îndreptat din nou către China, piața confruntându-se acum cu perspectiva unui nou virus mortal care crește îngrijorările cu privire la impactul său asupra economiei globale.

Coronavirsul, semnalat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan, ne amintește de epidemia SARS care a pornit tot în China în anul 2001. Înainte ca autoritățile sanitare să poată controla răspândirea virusului, epidemia a lăsat în urmă sute de victime, afectând de asemenea economiile asiatice, prăbușind cererea consumatorilor și a companiilor. Mai mult, momentul erupției coronavirusului este cât se poate de nepotrivit, în preajma Anului Nou chinezesc, când sute de milioane de chinezi se întorc acasă de peste hotare pentru a sărbători. Prin urmare, ținând cont și de închiderea a câtorva orașe, analiștii se așteaptă la o lovitură economică serioasă pe care China o va resimți din plin în primul trimestru al anului.

„Mărfurile de tipul cupru și țiței, ambele expuse cererii chineze, au tras o căzătură. Ambele au returnat o mare parte din câștigurile din decembrie, când acordul comercial SUA-China și reducerile de producție din partea OPEC+ au dat un impuls ambelor piețe. Scăderea săptămânală a cuprului către nivelul de susținere de 2.685$/livră a fost cea mai mare din 2018 încoace, în timp ce țițeiul își continuă tendința de scădere, cea mai lungă de până acum, din mai anul trecut încoace” spune Ole Hansen, Director strategie mărfuri la Saxo Bank.

Cât privește aurul, acesta s-a stabilizat la 1555$/uncie. Pe de altă parte, „după ce a gonit spre vârf la început de ianuarie, e posibil ca metalul să petreacă o mare parte a primului trimestru consolidându-se la peste 1500$/uncie înainte de a crește pentru a ajunge la 1625$/uncie în timpul anului” continuî Hansen.

http://www.banknews.ro/stire/88483_coronavirusul_ameninta_cererea_de_marfuri_chinezesti_analiza_saxo_bank.html