BankNews.ro - The Business Republic

Proiectiile impactului economic al coronavirusului sunt speculatii - analiza Saxo Bank
Economie | Data Publicarii: 17-02-2020

Nu știm care este și care va fi impactul real al coronavirusului asupra economiei globale însă putem discuta de o încetinire a creșterii economice de cel puțin 0,2% ca urmare a blocării lanțului de aprovizionare. Cifrele de care dispunem în această perioadă ne confirmă deja faptul că, cel puțin din punct de vedere statistic, coronavirusul este mai rău decât SRAS cu un număr de oameni afectați de 5 ori mai mare și un număr de decese mai ridicat cu 41%. Nu sunt doar vești proaste. Pe de altă parte, autoritățile, spre deosebire de perioada în care SRAS făcea victime, au găsit acum metode eficiente de a limita contaminarea. Aceasta este părerea pe care ne-o expune Christopher Dembik, Director Strategie Macro al Saxo Bank.

„Nu putem evalua impactul economic exact al coronavirusului în China, dar putem ghici amplitudinea încetinirii” spune Dembik. Deocamdată, China a întârziat publicarea mai multor date economice, lăsând astfel loc speculațiilor, câtă vreme specialiștii nu au date concrete pentru a face analize serioase, doar bănuieli cu privire la mersul lucrurilor. Potricit lui Dembik, sunt însă âteva indicii care arată o încetinire în primul trimestru, mult mai importantă decât cea anticipată.

„Folosim datele de tranzacționare din Taiwan pe luna ianuarie drept proxy pentru a estima amplitudinea efectului economic al coronavirus… și e nasol. Exporturile Taiwanului către China au scăzut cu 18,2% de la an la an. Această scădere foarte abruptă este explicată parțial prin efectul Anului Nou Chinezesc, dar nu în totalitate. Există și un impact clar datorat erupției coronavirusului. Evident, nu ne așteptăm la nicio îmbunătățire în februarie. Asta înseamnă și că, contrar așteptărilor pieței, nu există nicio șansă ca comerțul global să se redreseze în T1” continuă acesta.

Mai optimist decât alți specialiști, Dembik prevede o scădere abruptă a creșterii în primul trimestru urmată de o redresare asimetrică în cel de-al doilea. Acesta consideră că China va face tot ce e nevoie pentru a redresa economia, prin stimulente fiscale, operațiuni pe piața deschisă sau un aflux mare de lihiditate. Pe de altă parte, celelalte economii asiatice, inclusiv Australia, rămân expuse încetinirii Chinei.

„Din punctul meu de vedere, cele mai vulnerabile economii la coronavirus și restricții de călătorie sunt Thailanda, Vietnam și Filipine, urmate de Australia și Chile (din cauza dependenței de exportul de mărfuri către China). Estimăm că inversarea politicii monetare care a început în 2019 să se amplifice. De la erupția coronavirusului, BSP a redus ratele cu 25 de puncte de bază la 3,75%, BOT a urmat aceeași cale cu 25 de puncte de bază, iar MAS a adoptat un ton mai neutru în scăderea SGD. Cel mai probabil, Indonezia este următoarea țară care implementează o reducere pe 20 februarie. Stimulentele fiscale sunt și ele luate în discuție, India reducând drastic impozitele și mărind deficitul pentru a da un impuls economiei. Cred că politicile fiscale și monetare mai expansioniste sunt inevitabile în Asia în lunile următoare” concluzionează aesta.

http://www.banknews.ro/stire/88492_proiectiile_impactului_economic_al_coronavirusului_sunt_speculatii_-_analiza_saxo_bank.html