BankNews.ro - The Business Republic

În ce măsură afectează Coronavirusul economia României? Analiză KeysFin
Economie | Data Publicarii: 05-03-2020

Ca mărime, China este ce de-al șaptelea partener comercial al României motiv pentru care răspândirea coronavirusului are un oarecare impact imediat asupra economiei locale. Business-urile românești importă din China, potrivit analiștilor KeysFin, telefoane, mașini și echipamente electrice, impactul fiind direct proporțional cu perioada necesară pentru contenția virusului. Cu alte cuvinte, cu cât perioada de criză generată de blocajele generate în China se prelungește, cu atât mai mare va fi și impactul pe care aceasta îl va avea asupra economiei din România.

„În ciuda efectelor economice majore în cazul Chinei, semnificative la nivel global și local, nu considerăm că momentan se impune să luăm în calcul un scenariu alarmist. Există experiențe asemănătoare anterioare (SARS sau ZIKA), așa că e important să reamintim că, atunci când se va limita răspândirea virusului, lucrurile vor reveni, gradual la normal și în regiunile puternic afectate, iar normalizarea situației va duce la reaprinderea cererii globale de produse chinezești. Cu toate acestea, faptul că multe companii internaționale se bazează exclusiv pe China pentru lanțul de producție ar trebui să le ridice semne de întrebare și să le facă să regândească planurl de business în eventualitatea altor situații neprevăzute care pot apărea pe viitor. Pe plan local, impactul direct imediat nu este unul de amploare tocmai pentru că importurile principalelor categorii de produse nu vin de aici, iar, în ceea ce privește exporturile, acestea au o valoare suficient de mică ca stoparea sau diminuarea acestora să nu producă efecte imediate.“, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Deși valoarea importurilor din China s-a dublat în ultimii ani comparativ cu anul 2008, depășind 5,1 miliarde de euro în 2018, China rămâne doar a cincea sursă de importuri directe ale României. Pe categorii de produse, primul loc în topul importurilor este ocupat de mașini, aparate și echipamente electrice și dispozitive mecanice, toate aceste produse însumând 52% din totalul importurilor venite din China. Urmează în clasament metalele comune și articole confecționate din acestea (fontă, fier și oțel), materialele textile, mărfurile (mobilă și jucării) și produsele diverse.

Pe de altă parte, în raport cu China, România a raportat în anul 2018 cel mai mare deficit comercial, un deficit de 3,7 miliarde de euro. Dacă în ceea ce privește importurile China se află în top 7 al furnizorilor, exporturile către această țară au fost de șase ori mai mici decât importurile, China fiind, ca piață de desfacere, doar al 20-lea partener comercial pentru export.

Impactul direct și indirect al coronavirusului asupra economiei românești este greu de cuantificat. Potrivit analizei KeysFin, acesta poate deveni major în ciuda faptului că investițiile chineze și schimburile comerciale cu China sunt limitate în prezent. Un efect imediat s-a resimțit deja asupra bursei de la București al cărei rulaj a scăzut în ultima perioadă în contextul în care majoritatea burselor au înregistrat scăderi pe linia ca urmare a aceleași probleme. Mai mult, au fost anulate și o serie de evenimente internaționale precum Mobile World Congress, eveniment global la care ar fi urmat să participe și firme din România.

Economia Chinei este ca mărime a doua la nivel mondial, aceasta contribuind cu 20% la PIB-ul global. Stagnările generate de problema coronavirusului au afectat canalele de distribuție, managerii fiind nevoiți să caute alternative fiabile, primele ținte fiind Brazilia, Mexis, India sau Columbia ca furnizori de electronice, materiale plastice sau îmbrăcăminte.

http://www.banknews.ro/stire/88511_in_ce_masura_afecteaza_coronavirusul_economia_romaniei_analiza_keysfin.html