Pandemia COVID-19 se extinde cu o amploare neprevăzută, motiv pentru care aceasta a început să aibă consecințe serioase asupra economiei, primele industrii afectate direct fiind cele din turism și horeca, transpporturi sau organizarea de evenimente. Nu se pot face previziuni pentru zilele care urmează însă știm cu siguranță că unda de șoc se poate propaga asupra unui număr tot mai mare de sectoare economice cu implicații asupra întregii societăți.
Potrivit lui Daniel Anghel, Partener coordonator servicii fiscale și juridice la
PwC România, unele state au anunța deja pachete de măsuri fiscale pentru companiile afectate direct și indirect, încercând să limiteze în acest fel efectele imediate ale crizei.
„Ţările din G7 - Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie au anunțat că vor folosi toate mjloacele disponibile, inclusiv fiscale, pentru a limita efectele negative. La rândul lor, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au anunțat că sunt pregătite să ajute statele pentru a face față unei posibile crize” spune el.
Potrivit acestuia, nu trebuie să minimizăm impactul epidemiei în țara noastră, patronatele cele mai afectate, cele din transporturi și turis cerând deja autoare autorităților. Ei au nevoie de măsuri compensatorii financiare și amânări de la plata taxelor. Potrivit Uniunii Naționale a Transportatorilor din România, transporturile românești au scăzut în Italia cu 15% în vreme ce transporturile de persoane au scăzut cu 100%. S-au anulat de asemenea o mulțime de zboruri iar gradul de ocupare al hotelurilor a fost redus semnificativ, motiv pentru care și furnizorii de pachete turistice au nevoie de măsuri imediate de ajutor din partea Guvernului.
Ce măsuri au luat alte țări? Ei bine, potrivit lui Daniel Anghel, „Italia a anunțat un proiect care prevede scutiri de taxe pentru companiile care au înregistrat o scădere de 25% a veniturilor, tăieri de taxe în general şi fonduri adiţionale pentru companiile private de sănătate. De asemenea, statul italian a amânat depunerea unor declarații, a extins termenele limită pentru plata taxelor de către companiile din zonele afectate şi a anunţat un fond suplimentar de salarii pentru a-i sprijini pe angajaţii concediaţi din cauza carantinei şi a restricţiilor decălătorie”. De asemenea, „Germania a anunțat că este pregătită să adopte un pachet de stimulente fiscale dacă epidemia va declanşa o criză economică globală, care să includă reduceri de impozite, amânări la plata unor impozite plătite de angajatori, stimularea muncii part-time și cea de la domiciliu, toate pentru a amortiza efectul negativ al virusului în economie dacă epidemia se va agrava”.
În acest context, autoritățile din țara noastră sune nevoite să ia la rândul lor măsuri fiscale pentru angajații și companiile din sectoarele vulnerabile în această perioadă. Discutăm despre companiile care din cauza forței majore sunt sau au fost nevoite să își reducă ori să își suspende acticitatea. Statul poate preveni sau limita implicațiile negative ale pandemiei, implicații care pot repercuta asupra întregii economii generând probleme serioase și în lanț pentru angajați companii dar și pentru bugetul de stat.
http://www.banknews.ro/stire/88528_opinie_daniel_anghel_tarile_afectate_de_epidemia_covid-19_propun_stimulente_fiscale_pentru_a_sprijini_economia_se_impun_masuri_similare_in_romania.html