BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Deloitte: Masuri fiscale luate de mai multe state pentru combaterea efectelor COVID-19
Finante-Banci | Data Publicarii: 24-03-2020

„Statele afectate de pandemia de COVID-19 aruncă în luptă un arsenal de măsuri fără precedent, pentru a diminua efectele încă greu de cuantificat atât la nivelul populației cât, mai ales, în economia globală. Pentru a ajuta companiile să surmonteze dificultățile create de noua stare de fapt, cele mai multe state au anunțat măsuri inclusiv în zona fiscală, majoritatea vizând amânarea plății taxelor, în special cele datorate pentru angajați, dar și scutiri de taxe sau de penalități în anumite situații. În prim plan stau deciziile care vizează angajații, printre care se află flexibilizarea programului și condițiilor de muncă, cu accent pe munca la distanță, și facilități la plata contribuțiilor sociale pentru angajatori” spun Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice și Corina Simion, Manager Taxe la Deloitte România. Cei doi, dau ca și exemple câteva dintre cele mai importante măsuri luate de alte state europene. Iată câteva exemple:

Germania, a anunțat de exemplu un program menit să combată efectele pandemiei de Covid-19 axat pe patru piloni principali: flexibilizarea condițiilor de muncă, protejarea lichidităților companiei prin amânarea plăților detaxe, accesul la împrumuturi garantate de stat cu dobânzi reduse respectiv intărirea coeziunii economice la nivel european.

Cehia a anunțat de asemenea o serie de măsuri menite să vină în ajutorul companiilor afectate imediat de pandemie și implciit, aflate în dificultate. Una dintre cele mai importante astfel de măsuri este dată de opțiunea de a accesa împrumuturi fără dobândă. Mai mult, se amână și penalitățile pentru întârzierea depunerii declarației fiscale și implicit amânarea termenelor de plată cu trei luni.

Guvernul polonez, pe de altă parte, oferă companiilor posibilitatea de a deduce pierderile fiscale înregistrate în acest an din veniturile realizate în anul precedent în vreme ce Ungaria acționează în sprijinul companiilor prin intermediul sistemului bancar. Banca centrală a Ungariei a solicitat în acest sens tuturor băncilor comerciale amânarea de la plata ratelor a companiilor afectate de criză.

Ce se întâmplă la noi? Ei bine, „ANAF a anunțat o serie de măsuri fiscale menite să întâmpine nevoile contribuabililor, printre care și amânarea declarațiilor fiscale cu termen de depunere în 25 martie, facilitarea operațiunilor de rambursare a TVA și suspendarea acțiunilor de inspecție fiscală. Separat, a fost publicat și un proiect de modificare a Codului Fiscal care propune prorogarea altor termene pentru depunerea declarațiilor fiscale, însă doar pentru anumite industrii” spun cei doi speciliști Deloitte.

http://www.banknews.ro/stire/88530_opinie_deloitte_masuri_fiscale_luate_de_mai_multe_state_pentru_combaterea_efectelor_covid-19.html