BankNews.ro - The Business Republic

Analiza Saxo Bank: A sosit momentul pentru banii netaxabili
Bursa | Data Publicarii: 24-03-2020

Economia se confruntă în aceste zile cu efectele imediate ale epidemiei generate de noul Coronavirus. Pe măsură ce pandemia a lovit-o din plin, crede Christopher Dembik, director de strategie macro la Saxo Bank, conceptul de „bani din elicopter” a intrat din nou în modă.

Dembik a ajuns la această concluzie după ce în ultimele zile, mare parte din responsabilii politici ce reprezintă țările europene au propus măsuri economice îndrăznețe menite să abordeze, clarifice și rezolve consecințele epidemiei precum:

Președintele Franței, Emanuel Macron spre exemplu, a comparat situația actuală cu o stare de război, promițând în același timp că va face tot ce este nevoie pentru a salva economia. El a promis de asemenea că pe teritoriul Franței nu va exista faliment, oferind garanții în valoare de 300 miliarde de euro pentru IMM-uri.

Germania, se angajase deja cu câteva zile mai devreme să ofere garanții, desfășurând forțe financiare de peste 550 de miliarde de euro pentru a apăra afacerile locale. Germania va oferi în acest sens garanții atât pentru împrumuturi cât și pentru creditele oferite de agenția publică de dezvoltare KWF.

Economiștii și politicienii din Statele Unite iau de asemenea în considerare oferirea de ajutoare financiare directe către populație în valoare de câte 1000 USD, luând ca exemplul Hong Kong-ul, unde s-au alocat în același mod câte 10.000 HK$. Americanii urmăresc în acest sens creșterea consumului.

„Strict vorbind, toate aceste măsuri nu reprezintă bani din elicopter, dar seamănă foarte mult. Ideea de bază din spatele acestui concept este că băncile centrale ar trebui să ofere bani oamenilor (de aceea se mai numește și „relaxare cantitativă pentru oameni”) pentru a le crește puterea de cumpărare, în loc să ajute băncile, cum s-a întâmplat în criza anterioară. Este destul de ușor de înțeles de ce acest concept este în mod clar atractiv din punct de vedere politic, mai ales în vremuri tulburi. În zece ani și un pic, am trecut de la „salvarea băncilor” din 2007-08 la salvarea IMM-urilor și a restului cu orice preț în 2020” spune Dembik.

„Exemplele de mai sus se referă mai mult la sprijin fiscal, dar sunt direct inspirate de conceptul de bani din elicopter în sensul în care guvernele dau bani, la propriu, oamenilor, mai ales în cazul ajutoarelor bănești, pentru a evita prăbușirea sistemului. Ideea de bază este de a inunda economia cu o sumă nelimitată de numerar pentru a împiedica înrăutățirea crizei” conchide el.

http://www.banknews.ro/stire/88531_analiza_saxo_bank_a_sosit_momentul_pentru_banii_netaxabili.html