BankNews.ro - The Business Republic

Studiu PwC Romania privind impactul pandemiei COVID-19 asupra afacerilor: 37% dintre respondenți și-au întrerupt total sau parțial activitatea
Economie | Data Publicarii: 05-04-2020

Potrivit studiului HR Barometru realizat de către PwC România la finalul lunii trecute, 37% dintre companiile din țara noastră care au răspuns chestionarului, și-au întrerupt parțial sau chiar total activitatea în urma epidemiei de Covid-19 și a declarării stării de urgență. Alte 20% dintre ompanii și-au restrâns activitatea și afirmă că vor apela în perioada imediat următoare la șomajul tehnic.

”Marea majoritate a companiilor doresc să își păstreze angajații și să reducă efectele negative asupra acestora. Din păcate, soluțiile sunt limitate și dificil de anticipat într-un climat imprevizibil care duce la scăderea neașteptată a veniturilor într-un termen foarte scurt. Efectul crizei este unul de domino, afectând tot mai mult industrii. Guvernul a luat un prim set de decizii, dar trebuie să continue monitorizarea foarte atentă a problemelor ca să reacționeze la timp cu alte măsuri de sprijin și, astfel, să salveze cât mai multe companii și angajații acestora”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Liderul serviciilor fiscale și juridice PwC România.

Studiul PwC a inclus o serie de întrebări relevante în contextul actual, răspunsurile oferite de companii sau de reprezentanții acestora, fiind cât se poate de relevante pentru această perioadă. Potrivit respondenților, 19% dintre aceștia au întrerupt total activitatea în vreme ce 18% au întrerupt-o doar parțial. În același timp, 19% dintre respondenți chiar dacă nu și-au întrerupt activitatea, estimează o scădere a cifrei de afaceri cu minimum 25%. Dacă aceștia au încă capacitatea de a plăti salariile, 10% se confruntă cu aceeași problemă, fără a avea această capacitate. Mai mult, doar 14% dintre companiile care au participat la studiu nu preconizează reduceri ale afacerilor. E un context în care munca de acasă a devenit o oportunitate și în multe cazuri, o necesitate. Conform studiului PwC România, aproximativ 19% dinttre companii au implementat deja acest sistem de muncă obligatorie la domiciliu pentru toți angajații.

”Munca de acasă a devenit posibilă pentru foarte multe companii datorită faptului că dispun de tehnologie și au angajați bine pregătiți care dețin competențe digitale. În același timp, infrastructura digitală a României care se plasează printre cele mai performante din Europa contribuie la desfășurarea activității fără sincope. La fel de importantă este cultura organizațională în noile condiții de lucru și putem trage concluzia că organizațiile care au investit în pregătirea digitală au un avantaj în prezent care va deveni și mai valoros pe termen lung”, a arătat Ionuț Sas, Partener, Leader People & Organisation PwC România.

http://www.banknews.ro/stire/88551_studiu_pwc_romania_privind_impactul_pandemiei_covid-19_asupra_afacerilor_37p_dintre_respondenti_si-au_intrerupt_total_sau_partial_activitatea.html