BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Deloitte - Prioritatile societatilor listate la bursa in materie de raportare financiara in contextul COVID-19
Economie | Data Publicarii: 10-04-2020

Aproape toți jucătorii de pe piață încearcă în această perioadă de instabilitate să se adapteze cât mai repede la condițiile unice create de pandemia de Covid-19 și evident, să minimizeze atât cât este posibil,impactul pe care această criză îl va avea în viitor din punct de vedere economic. Între timp, Guvernul și Banca Națională au publicat deja o serie de măsuri menite să ajute mediul de afaceri local. Din păcate, nu se cunosc însă nevoile pe termen scurt și mediu pe care le au companiile pentru a putea traversa cu bine perioada imediat următoare.

„COVID-19 a generat un adevărat cutremur la nivelul piețelor financiare internaționale, dar și pe bursa de la București, unde prețul acțiunilor societăților listate a scăzut semnificativ față de finalul anului 2019. În zilele ce urmează, multe dintre aceste societăți își vor publica situațiile financiare pentru anul 2019” scriu Irina Dobre, Partener Audit și Vasile Rusu, Manager Audit la Deloitte România.

„La o analiză prospectivă, contextul COVID-19 va avea un impact contabil vizibil asupra viitoarelor date de raportare, cea mai apropiată fiind raportarea financiară interimară din primul trimestru al anului 2020, când vor fi înregistrate cel mai probabil scăderi semnificative, în principal ale activelor”, adaugă aceștia.

Cât privește măsurile pe care jucătorii de pe piață le pot lua în aceastăperioadă, ESMA; autoritatea care monitorizează impactul pandemiei pe piețele Uniunii Europene, cît și Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, au emis o serie de recomandări destinate companiilor care sunt tranzacționate pe piața bursieră de la București.

Astfel, acestea sunt sfătuite să își actualizeze în permanență planurile de continuitate a afacerilor, să facă analize cu privire la impactul pandemiei pe care să le facă publice dar mai ales, să se asigure că există o comunicare directă adecvată cu toți acționarii. Acestea sunt sfătuite să faciliteze posibilitatea exprimării dreptului de vot ale Adunării Generale a Acționarilor prin metode alternative care nu implică prezența fizică a acestora. În fine, companiile sunt rugate să respecte criteriile legale de validare și calitate și să evite situațiile în care accesul la informațiile cu privire la societatea listată devine asimetric,cu alte cuvinte, să ofere acces facil la informații cu privire la situația economică la zi dar și la operațiunile curente și impactul pe care pandemia îl are asupra acestora.

„Luând în considerare nivelului ridicat de incertitudine creat de contextul COVID-19, este dificil de realizat o evaluare completă a modului în care se va derula procesul de raportare financiară, precum și a impactului financiar generat. Cu toate acestea, devine esențială maniera în care societățile listate fac estimări și reacționează la acest eveniment, ținând cont de particularitățile fiecărui domeniu de activitate. Devine și mai importantă, în aceste momente, menținerea încrederii investitorilor pentru a face față volatilității și dificultăților economice, iar pentru aceasta este nevoie de prezentarea cât mai transparentă a situației societății, a măsurilor luate, a impactului operațional și estimarea impactului financiar, din păcate, este unul incert” conchid cei doi specialiști Deloitte.

http://www.banknews.ro/stire/88561_opinie_deloitte_-_prioritatile_societatilor_listate_la_bursa_in_materie_de_raportare_financiara_in_contextul_covid-19.html