BankNews.ro - The Business Republic

Mihaela Mitroi, EY: Interpretarile agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca privind acordarea indemnizatiei de somaj tehnic
Economie | Data Publicarii: 28-04-2020

Ordonanța de Guvern 32/2020, care vine în completarea 30/2020, care se referă la indemnizația care se acordă în această perioadă pentru șomajul tehnic, le permite angajatorilor, în cazul în care bugetul le-o permite, să ofere angajaților diferența de la 75% din salariul mediu brut pe economie până la minimum 75% din salariul de încadrare. Pot însă angajatorii să suplimenteze această sumă cu până la 100% sau peste 100% din salariul de încadrare, se întreabă Mihaela Mitroi, Partener Asistență Fiscală și Juridică la EY România?

Ei bine, pentru a răspunde la această întrebare, specialista EY a contactat direct Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din România. Iată care au fost răspunsurile primite:

În total, au fost contactate 42 de AJOFM-uri dintre care majoritatea, adică 81% au răspuns pozitiv. Potrivit acestora, angajatorii pot suplimenta indemnizațiile primite de la bugetul statului nelimitat, argumentul fiind că autoritățile decontează maximum 75% din salariul mediu brut, suplimentele fiind asumate de angajator în conformitate cu prevederile Art. XI, alin. (11) din Ordonanța de Urgență 30/2020.

Pe de altă parte, „șase dintre acestea au menționat însă, în mod clar, că angajatorul poate suplimenta indemnizația primită din bugetul asigurărilor pentru șomaj cu până la 100% din salariul de încadrare (de bază), iar o agenție județeană a răspuns că angajatorul poate suplimenta indemnizația fără a avea o limită, dacă dispune de buget, deci chiar și cu mai mult de 100% din salariul de bază” spune Mihaela Mitroi.

Cât privește ultimele discuții lansate în public cu privire la beneficiile de natură socială, Mihaela adresează AJOFM-urilor și următoare întrebare: „Pe durata suspendării contractului individual de muncă (CIM) în perioada șomajului tehnic, angajatorul poate să acorde în continuare beneficii de natură socială?”

De această dată, părerile sunt mai degrabă împărțite. 16 agenții au declarat că acordarea acestor beneficii rămâne la latitudinea angajatorului în vreme ce reprezentanții unei agenții sunt de părere că aceste beneficii pot fi acordate doar în cazul în care ele sunt prevăzute în contractele de muncă. Totodată, 4 agenții au răspuns pozitiv, susținând faptul că nu există restricții de acest gen în urma suspendării CIM în perioada șomajului tehnic.

„În urma acestor interpelări am putut constata că, deși practica autorităților este diferită, majoritatea AJOFM-urilor sunt de părere că angajatorii pot suplimenta indemnizația de șomaj tehnic peste plafonul suportat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în funcție de bugetul propriu și de cât este fiecare dispus să acorde. În ceea ce privește beneficiile de natură socială, acordarea acestora rămâne în principal la latitudinea angajatorilor, ele urmând a fi acordate cu respectarea prevederilor contractelor individuale și colective de muncă”, conchide Mihaela.

http://www.banknews.ro/stire/88579_mihaela_mitroi,_ey_interpretarile_agentiilor_judetene_pentru_ocuparea_fortei_de_munca_privind_acordarea_indemnizatiei_de_somaj_tehnic.html