BankNews.ro - The Business Republic

Peste o treime dintre atacurile bancare cu malware din 2019 au vizat corporatiile – cum ne protejam
IT&C | Data Publicarii: 28-04-2020

Anul trecut, aproape 800.000 de utilizatori Kaspersky au fost vizați de atacuri cu troieni bancari. Mai bine de o treime dintre aceștia, respectiv 35,1%, erau clienți corporate.

De altfel, troienii bancari sunt și cele mai răspândite forme de atacuri malware, soluții create cu scopul de a fura bani din conturile victimelor. Acest tip de troieni caută date de identificare ale utilizatorilor pentru plăți electronice ori servicii de banking online și deturnează parolele pe care le transmit direct către atacatori. Potrivit datelor colectate de experții Kaspersky, la fel ca și în ceilalți ani, Rusia și-a menținut poziția de cea mai vizată țară, de aici provenind aproape o treime din utilizatorii atacați de malware bancar, la nivel mondial. La mare distanță, Rusia este urmată de Germania și China cu ponderi de 7% respectiv 3% din totalul atacurilor de acest fel.

“În timp ce numărul total de atacuri cu troieni bancari a scăzut în 2019, interesul tot mai mare pentru datele personale ale utilizatorilor corporatiști indică faptul că nu suntem încă feriți de amenințările financiare. Prin urmare, cerem tuturor utilizatorilor să rămână vigilenți atunci când efectuează operațiuni financiare de pe calculator. Aflându-ne într-o perioadă în care lucrul de acasă a atins cote extrem de înalte, în contextul pandemiei, este deosebit de important să nu subestimăm interesul atacatorilor cibernetici pentru furturile de bani”, spune Oleg Kupreev, expert în Securitate la Kaspersky.

Potrivit raportului Kaspersky, ponderea phishingului financiar a crescut în anul 2019 de asemenea de la 44,7% la 51,4% din totalul escrocheriilor din această categorie. Mai mult, aproape o treime din paginile de phishing blocate de soluțiile de securitate Kaspersky s-au dovedit a fi tentative de phishing bancar. Au crescut de asemenea și atacurile de phishing asupra sistemelor de plată și a magazinelor online care au reprezentat 17% respectiv 7,5% din totalul tentativelor de fraudă în anul 2019. A scăzut însă numărul total al clienților Kaspersky atacați cu troieni bancari care utilizează sisteme de operare Windows. Față de anul 2018, când s-au înregistrat peste 889.000 de ținte atacate, anul 2019 a venit cu o ușoară scădere, numărul celor targetați fiind de 773.943.

http://www.banknews.ro/stire/88580_peste_o_treime_dintre_atacurile_bancare_cu_malware_din_2019_au_vizat_corporatiile_cum_ne_protejam.html