BankNews.ro - The Business Republic

Studiu EY: Sectorul energiei regenerabile da semne ca-si revine rapid, in pofida impactului COVID-19
Economie | Data Publicarii: 12-06-2020

Potrivit raportului EY - „Renewable Energy Country Attractiveness Index”, RECAI, este de așteptat ca sectorul energiei regenerabile să își revină rapid, în ciuda problemelor economice cauzate de pandemia de Covid-19, factorii pe termen lung care favorizează investițiile în acest sector rămânând puternici.

Cea mai recentă ediție a acestui studiu EY a luat în considerare efectele imediate ale pandemiei, atât concrete cât și potențiale, analizând de asemenea rezistența la șoc, din punct de vedere economic și sanitar, a țărilor participante. Raportul furnizat de EY în urma acestui studiu scoate în evidență schimbările climatice, socială și de guvernanță care dobândesc o recunoaștere din ce in ce mai mare ca factori cheie în dezvoltarea potențialului companiilor dar și în capacitatea acestora de a creea valoare. Investitorii internaționali nu se mai așteaptă doar la rezultate financiare pe măsura investițiilor pe care le fac în companii ci și să demonstreze că au o contribuție pozitivă la nivelul societății. Organizațiile sunt astfel obligate de contextul actual să-și reevalueze strategiile pe termen scurt și mediu astfel încât acestea să poată reduce emisiile dar și să își amelioreze raportarea în privința factorilor care influențează clima mondială. Investitorii au majorat de asemenea fondurile pe care le vor aloca infrastructurii energiei regenerabile.

“Tranziția de la unitățile pe combustibili fosili la regenerabile este și o necesitate economică, nu doar climatică. Unele unități de producție pe combustibili fosili din România au costul de producție total de aproximativ 90 EUR/ MWh, în timp ce unități regenerabile din Europa înregistrează costuri chiar și sub 50-60 EUR/MWh. România poate beneficia de suportul instituțiilor de profil europene pentru definirea mecanismelor necesare relansării investițiilor în regenerabile“, spune Mihai Drăghici, Senior Manager, Asistență în Afaceri, EY România.

„Acționarii vor să colaboreze și să investească în companiile ale căror strategii includ schimbările climatice și dezvoltările durabile. Liderii din sectorul energetic ar trebui să facă demersuri pentru a investi în energia regenerabilă și în proiecte sustenabile asociate cu aceasta cum sunt, spre exemplu, rețelele energetice inteligente și infrastructura de transport cu amprentă de carbon redusă,” a declarat Benoit Laclau, coordonator EY Global Energy.

Pentru prima dată din 2016, SUA au ocupat primul loc în clasamentul din acest an stabilit în urma raportului EY, poziție datorată în mare măsură programului de creditare fiscală și de dezvoltare pe termen lung a segmentului energiei eoliene offshore. Astfel, China, a cărei creștere pe segmentul energiei regenerabile a încetinit, coboară pe locul al doilea al acestui top, urmată îndeaproape de Franța.

Potrivit raportului, doar în acest an sunt planificate instalarea unor capacități de stocare de acumulatori de 12,6 GWh, proiecte care vor face din 2020 anul unei creșteri record a capacităților de stocare a energiei. Pe termen lung, se anticipează de asemenea o creștere de 13 ori a ritmului de majorare a capacităților de stocare care vor ajunge până la 17 GHh până în anul 2025.

http://www.banknews.ro/stire/88621_studiu_ey_sectorul_energiei_regenerabile_da_semne_ca-si_revine_rapid,_in_pofida_impactului_covid-19.html