BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Deloitte - Majorarea plafonului pentru TVA de 5% la vânzarea de imobile
Imobiliare | Data Publicarii: 16-06-2020

În cazul în care proiectul de lege privind majorarea plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru locuințe va fi adoptat, persoanele fizice ar putea beneficia de reduceri semnificative de preț la achiziționarea unei locuințe de până la 750.000 (fără TVA). Deocamdată acest proiect așteaptă punctul de vedere al Guvernului, fiind înregistrat la Senat pentru dezbatere.

În prezent, plafonul până la care poate fi aplicată cota redusă de TVA de 5% pentru achiziționarea de locuințe este de 450.000 de lei, inițiatorii noului proiect argumentând propunerea lor prin evoluția cursului de schimb lei/euro, realitățile economice și sociale dar și evoluția prețurilor din domeniul imobiliar din ultima perioadă. În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, aceasta ar putea reprezenta ce-a de-a doua majorare de plafon de la introducerea cotei reduse în anul 2008. Persoanele fizice ar putea beneficia astfel de reduceri pentru achiziționarea de locuințe de până la 155.000 de euro.

„Dacă această modificare va fi adoptată prin lege, se va aplica tranzacțiilor care vor fi încheiate după intrarea în vigoare a noului act normativ, dar și în cazul celor demarate anterior, pentru care locuința se livrează către client după intrarea în vigoare a noului plafon. Astfel, clienții care au încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru achiziția unei locuințe cu cotă standard de TVA, dar care vor recepționa locuința după modificarea legislației, vor beneficia, în urma regularizării cotei de TVA de către vânzător, de o reducere de 14% a prețului total”, spun Iulia Bică, Manager Taxe Indirecte și Cezara Dumitrescu, Consultant Senior Taxe Indirecte la Deloitte România.

Mai mult, noua actualizare a criteriilor de reducere a cuantumului TVA pentru achiziționarea unei locuințe noi, s-ar adăuga setului de măsuri adoptat în anul 2019 care presupune de asemenea eliminarea limitei de suprafață pentru terenurile pe care sunt construite case individuale dar și a condiției inițiale care presupunea ca persoana beneficiară de reducere să nu mai fi beneficiat de aplicarea cotei de 5% la o achiziție imobiliară anterioară.

„Măsura reprezintă, cu siguranță, o facilitate pentru cumpărători și un impuls pentru piața imobiliară rezidențială, în special în contextul economic dominat de incertitudine. Pe de altă parte, însă, extinderea facilității va diminua încasările la bugetul de stat, aspect dificil de gestionat în prezent și în perioada următoare”, conchid cele două specialiste Deloitte.

http://www.banknews.ro/stire/88623_opinie_deloitte_-_majorarea_plafonului_pentru_tva_de_5p_la_vânzarea_de_imobile.html