BankNews.ro - The Business Republic

Sondaj PwC Global Mobility: Doar 12% dintre companii estimează că pandemia va declanșa o regândire fundamentală a mobilității lucrătorilor
Finante-Banci | Data Publicarii: 09-07-2020

Potrivit unui studiu recent realizat de PwC, doar 20% dintre companii se așteaptă ca numărul relocărilor internaționale să scadă în viitorul apropiat și doar 12% estimează că se va declanșa o regândire fundamentală a mobilității lucrătorilor în urma pandemiei de Covid-19. Sondajul PwC Global Mobility Pulse realizat în 37 de țări la nivel global vine astfel cu vești cât se poate de pozitive în perspectiva mobilității și a pieței de muncă, 44% dintre respondenți arătând faptul că nu și-au schimbat planurile de mobilitate în această perioadă și că vor reveni la normal, la activitatea obișnuită dinainte de pandemie, cât mai curând posibil.

Multe dintre relocările planificate în urmă cu câteva luni au fost amânate în această perioadă dominată de restricții, 58% dintre companii admițând faptul că le-au acordat salariaților șansa/posibilitatea de a lucra de la distanță, chiar și atunci când această distanță presupunea lucrul din alte țări. În același timp, două treimi din companiile care au participat la sondaj și care avea angajați detașați în perioada premergătoare pandemiei, le-au oferit acestora posibilități/variante de a se reîntoarce acasă.

”Pandemia de coronavirus continuă să evolueze și să influențeze modul în care facem afaceri și în care lucrăm. Deși multe țări încep acum să revizuiască restricțiile de călătorie, impactul asupra angajaților mobili și al angajatorilor continuă. Însă, după cum arată sondajul, în pofida perturbării actuale, proiectele de mobilitate strategică rămân o prioritate pentru marea majoritate a companiilor care sunt optimiste în privința continuării planurilor de mobilitate după perioada de lockdown”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică al PwC România.

Momentan, 40% dintre respondenți arată că pandemia de Covid-19 a avut un impact cel puțin moderat - în mare parte semnificativ - asupra capacității angajaților relocați de a-și desfășura activitățile la fel ca înainte de criza medicală actuală. Mai mult, peste jumătate dintre aceștia au spus că angajațiilor relocați au lucrat de acasă în această perioadă, doar 33% susținând că au avut nevoie de prezența acestora la locul de muncă.

”Atât OECD, cât și Comisia Europeană au emis recomandări privind stabilirea unor proceduri specifice pentru acești lucrători astfel încât să existe o abordare coordonată între state. Urmând exemplul altor state, România ar fi trebuit să țină seama de aceste recomandări și să implementeze măsuri fiscale și de securitate socială speciale pentru persoanele care nu au mai putut să părăsească teritoriul României din cauza restricțiilor de călătorie și care au continuat să fie prezente și/sau să muncească pe teritoriul țării noastre. În lipsa acestor măsuri, aceste persoane riscă să datoreze în România impozit pe venit și contribuții sociale pe care, poate, nu le-ar fi datorat dacă nu ar fi fost această situație excepțională generată de pandemie și ar fi putut să plece din România”, a arătat Irina Nistor, Director Global Mobility Professionals PwC România.

http://www.banknews.ro/stire/88641_sondaj_pwc_global_mobility_doar_12p_dintre_companii_estimeaza_ca_pandemia_va_declansa_o_regandire_fundamentala_a_mobilitatii_lucratorilor.html