BankNews.ro - The Business Republic

Sondaj PwC: 53% antreprenorii din Europa Centrală și de Est estimează scăderea veniturilor în următoarele 12 luni și doar 7% prevăd creștere
Economie | Data Publicarii: 14-08-2020

Potrivit datelor extrase din sondajul PwC EMEA Private Business Survey realizat în rândul a aproape 3000 de companii din 53 de țări, mai bine de jumătate dintre antreprenorii din Europa Centrală și de Est (53%), estimează scăderi ale veniturilor companiilor pe care le conduc în perioada imediat următoare ca urmare a crizei provocate de pandemia de Covid-19. Totodată, aceștia iau în considerare diferite măsuri de reducere a costurilor, de pregătire a angajaților, de identificarea unor produse noi care ar putea fi lansate pe piață și în același timp, extinderea pe alte piețe.

În acest context, doar 7% dintre antreprenorii care au participat la sondajul PwC cred că vor înregistra creșteri în acest an în vreme ce 36% dintre aceștia se așteaptă ca nivelul veniturilor să stagneze, rămânând similar cu cel înregistrat anul trecut. 31% recunosc că au recurs deja la disponibilizări în ultimele luni în vreme ce 5% menționează că ar putea recurge la asemenea măsuri în următoarele 12 luni. Mai mult, nevoia de lichidități a devenit mai stringentă ca niciodată, prin urmare, asigurarea de lichidități capătă un rol important în activitatea antreprenorilor din zona geografică analizată cu această ocazie. 47% dintre respondenți au indicat ca fiind extrem de importantă, pentru depășirea situației de criză, o îmbunătățire a capitalului de lucru. Un sfert dintre ei au crescut de asemenea rata de utilizare a noilor tehnologii.

”Pandemia actuală are un impact major asupra companiilor antreprenoriale din fiecare industrie și regiune. Proiecțiile de venituri pentru următoarele 12 luni s-au redus dramatic, mai mult de jumătate dintre respondenți așteptându-se la scăderi. Deși sunt nevoiți să diminueze costurile pentru a face față acestei situații și pentru a-și proteja lichiditatea, este remarcabil că, de asemenea, antreprenorii caută noi surse de venit, își examinează modelele de afaceri, folosesc tot mai mult noile tehnologii și investesc în inovație pentru a-și diferenția companiile”, declară Ionuț Sas, Partener și Liderul serviciilor pentru antreprenori, PwC România.

Printre altele, jumătate din antreprenorii participanți la acest studiu se așteaptă la un declin al economiei globale în următoarele 12 luni. Doar 36% dintre aceștia au încredere într-o stagnare a economiei și mai puțin de 4% își pun speranțele într-un avans moderat. Strategiile de bază converg însă în continuare spre dezvoltare, 60% dintre antreprenorii din Europa Centrală și de Est intenționând să își dezvolte activitatea principală. Cât privește capacitatea de gestionare a crizei actuale, 58% din antreprenori consideră că au reușit acest lucru cel puțin la fel de bine ca și competitorii lor, 22%susținând că au gestionat situația chiar mai bine.

http://www.banknews.ro/stire/88672_sondaj_pwc_53p_antreprenorii_din_europa_centrala_si_de_est_estimeaza_scaderea_veniturilor_in_urmatoarele_12_luni_și_doar_7p_prevad_crestere.html