BankNews.ro - The Business Republic

EY: Masuri noi de fluidizare a traficului de marfuri prin birourile vamale din Romania
Economie | Data Publicarii: 20-08-2020

Punct de vedere EY, Mihai Petre

Noi măsuri de fluidizare a traficului de mărfuri prin birourile vamale au fost luate în ultima perioadă în România, autoritățile încurajând operatorii economici să utilizeze pe cât posibil vămuirea la domiciliu.

Astfel, începând cu luna august a acestui an, au fost implementate noi măsuri de fluidizare a traficului de mărfuri la nivelul birourilor vamale din România, pentru a reduce timpii de așteptare (între 30 și 500 de minute) dar și pentru a sprijini agenții economici locali în contextul pandemiei de Covid-19 și a problemelor pe care aceasta le-a cauzat pe toate nivelurile economiei. Totodată. Aceste măsuri au scopul de a ajuta și birourile de frontieră, în mod special în contextul Brexit care va cauza în mai puțin de cinci luni probleme datorită volumului suplimentar de importuri și exporturi.

La nivelul țării noastre, procedurile simplificate de vămuire sunt utilizate în pondere extrem de redusă, de doar 10% dintre agenții economici care importă și exportă din afara UE. Un procent aproape de neluat în seamă dacă e să luăm în considerare media europeană care se situează la 65,57% în prezent.

Acest lucru înseamnă că automat, peste 1 milion de declarații vamale sunt încă depuse anual în România în procedură normală, pe hârtie, împreună cu setul de documente aferent. Utilizarea unor metode simplificate de vămuire poate reduce de cinci până la zece ori acest număr, cu ajutorul unor declarații recapitulative.

Vămuirea la domiciliu, spune Mihai Petre, Partener Asociat Asistență fiscală și juridică la EY România, „permite sosirea mijlocului de transport direct la depozitul de destinație, fără drumuri către biroul vamal. Controlul vamal și liberul de vamă se realizează direct la depozitul/sediul importatorului cu implicare minimă din partea funcționarilor vamali”.

Mai mult, „dacă utilizează o astfel de procedură, importatorii pot beneficia de amânarea plății TVA în vamă la import, respectiv să înregistreze TVA prin mecanismul taxării inverse evitând astfel prefinanțarea TVA. De asemenea, plata taxelor la import se va face cumulat (pentru o perioadă anterioară de 30 de zile) în momentul depunerii unei singure declarații vamale globale. Aceasta poate fi utilizată și în cazul exporturilor de mărfuri, liberul de vamă la export fiind obținut direct la locul de încărcare, fără drumuri către birourile vamale”, continuă acesta.

În contextul crizei medicale cauzate de pandemia din ultimele luni, vămuirea la domiciliu va diminua interacțiunile dintre personalul importatorului și funcționarii vamali, măsură de siguranță care se impune oricum în această perioadă când distanțarea socială și izolarea au devenit noțiuni de importanță majoră pentru toată lumea.

„În contextul noilor măsuri de fluidizare, procedura va permite ca timpii de staționare a transportatorilor să se înjumătățească, fiind eliminată necesitatea efectuării tranzitului vamal. Procedura se aplică tuturor regimurilor vamale, cu excepția tranzitului. Totodată, produsele accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare și a regulilor privind deplasarea/primirea în regim suspensiv de accize, precum și produsele militare supuse regimului de control al exporturilor, importurilor și altor operațiuni nu pot face obiectul procedurii”,conchide Mihai Petre.

http://www.banknews.ro/stire/88677_ey_masuri_noi_de_fluidizare_a_traficului_de_marfuri_prin_birourile_vamale_din_romania.html