BankNews.ro - The Business Republic

Găzduire dedicată pentru un website. Ce este și cum alegem un astfel de serviciu?
IT&C | Data Publicarii: 31-08-2020

Sunt multe lucruri care trebuie luate în considerare în momentul în care ne decidem să creăm un nou site web, fie el de e-commerce, de servicii ori pur și simplu un site vitrină pentru companie. Dincolo de alegerea serviciilor potrivite pentru partea de grafică (design) și dezvoltare (coding), e cât se poate de important să luăm în calcul nu doar numele de domeniu, care trebuie să fie potrivit pentru ceea ce avem în plan ci și - sau mai ales - serviciile de găzduire web pentru site-ul pe care urmează să îl lansăm.

Din acest punct de vedere, sunt disponibile patru soluții distincte: găzduirea dedicată, server virtual, găzduirea colocată respectiv găzduirea partajată. Cu această ocazie vom discuta despre cea dedicată, mai precis despre felul în care alegem acest tip de servicii dar și despre avantajele care ne parvin odată cu această alegere.



Găzduirea dedicată sau mai precis un server dedicat, este un computer cu funcție de server pus la dispoziția unui singur client, toate resursele acestuia fiind alocate site-ului sau site-urilor pe care clientul respectiv le găzduiește aici. Serverul dedicat poate fi administrat de la distanță prin intermediul Internetului sau direct de la furnizor, prin intermediul unor interfețe special create în acest scop. Acest computer dispune implicit de toate resursele necesare bunei funcționări a unui site web, resurse materiale și informatice care în plus pot fi și personalizate, în funcție de cerințele clientului. Majoritatea specialiștilor în domeniu recomandă găzduirea dedicată drept cea mai bună soluție pentru site-urile companiilor iar în paragrafele următoare vom încerca să explicăm și de ce:

Siguranța
Spre deosebire de găzduirea shared, în care resursele se împart între mai mulți clienți, serverul dedicat aparține unuia singur, lucru care conferă o securitate sporită, nimeni altcineva nemaiavând acces la resursele acestuia.

Puterea
Același lucru se întâmplă și în cazul puterii de calcul. De vreme ce resursele nu sunt împărțite și folosite în același timp de mai mulți clienți, site-ului găzduit pe un server dedicat îi va fi alocată toată capacitatea de procesare a mașinii.

Confortul
În general, soluțiile de găzduire dedicată vin la pachet cu o serie de alte servicii adiacente care altminteri ar fi fost atribuie unui alt furnizor, precum posibilitatea de a închiria un nume de domeniu, crearea de conturi email sau FTP. Din punct de vedere financiar, această opțiune aduce un plus de confort, cumulând tot ceea ce înseamnă servicii asociate site-ului într-un singur pachet.

Adaptabilitate
Aplicațiile personalizate sunt din ce în ce mai prezente într-o lume care se bazează în primul rând pe interactivitate. Un server dedicat este în măsură să suporte instalarea și utilizarea unor aplicații grele sau a unor baze de date masive.

Cum alegem un server dedicat?
Deși pentru experți lista opțiunilor nu ar încăpea pe o singură foaie de hârtie, pentru end-user, acestea pot fi reduse la patru puncte de interes majore: procesorul, memoria, spațiul de stocare respectiv lățimea de bandă.

De procesor depinde puterea serverului. Implicit, un site care consumă multe resurse va avea nevoie de un server cu două sau mai multe procesoare. Același lucru îl putem spune și despre memorie, care, cu cât mai generoasă, cu atât mai fluidă va fi și experiența utilizatorilor. Cât privește spațiul de stocare, oricât de generos ar fi acesta, recomandăm instalarea a două hard disk-uri, unul dedicat site-ului în sine iar celălalt pentru salvarea datelor importante și backup-uri regulate.

În fine, lățimea de bandă este de asemenea un factor aproape vital în alegerea unor servicii de găzduire dedicată. Cu cât mai mare lățimea de bandă, cu atât mai bine, aceasta asigurând fluxul de date dinspre și înspre server. Un site cu trafic mare sau care pune la dispoziția utilizatorilor aplicații grele, va avea nevoie de o lățime mare de bandă pentru a face față acestora.

http://www.banknews.ro/stire/88688_gazduire_dedicata_pentru_un_website_ce_este_si_cum_alegem_un_astfel_de_serviciu.html