BankNews.ro - The Business Republic

Studiu privind calitatea vietii si bunastarea sociala: Romania se mentine pe locul 45 in clasamentul mondial
Economie | Data Publicarii: 08-10-2020

Potrivit studiului „Indicele de progres social 2020” realizat de organizația nonprofit Social Progress cu sprijinul Deloitte, România se menține pe locul 45 din 163 de țări analizate cu privire la calitatea vieții și bunăstarea socială. Totodată, țara noastră ocupă din acest punct de vedere ultimul loc în cadrul statelor care fac parte din Uniunea Europeană.

România, acumulează astfel 78,35 dintr-un total de 100 de puncte, un scor ușor mai ridicat față de anul 2019, mult sub media UE, situându-se în cea de-a treia categorie din clasament, sub țări precum Bulgaria, Mauritius sau Barbados.

Indicele de Progres Social analizat în cadrul acestui studiu, analizează bunăstarea socială și calitatea vieții a cetățenilor din 163 de țări din întreaga lume, bazându-se pe analiza a trei dimensiuni principale. Se acordă astfel un punctaj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază (hrană, îngrijire medicală, salubritate și accesul la apă curentă/potabilă dar și siguranța personală), pentru cele care țin de bunăstare (acces la comunicații și informații, calitatea mediului, sănătatea și bunăstarea sau accesul la educație) dar și pentru cele care țin de oportunități (drepturi personale, incluziunea, accesul la educație avansată, libertatea personală etc). În baza acestor criterii, țările analizate primesc puncte în funcție de care sunt clasate în șase categorii în mod descrescător.

„Studiul atrage atenția că, în absența unor măsuri imediate care să contribuie la o recuperare durabilă a economiei lumii, pandemia de COVID-19 amenință să anuleze progresul social din ultimii zece ani. În cazul României, faptul că actuala criză a apărut după ce țara noastră a înregistrat cel mai bun an economic din istorie, 2019, face ca efectele sale, care sunt deja vizibile în indicatori precum șomajul sau scăderea economică, să nu fie încă evidente și în indicele de progres social, care se află la un nivel ușor mai ridicat față de cel de anul trecut. Însă amenințarea de regres care planează asupra întregii lumi este valabilă și pentru noi”, explică Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

Aruncând o scurtă privire asupra clasamentului mondial, descoperim faptul că țara noastră se clasează în primele 50 de state la două categorii, cea a nevoilor de bază (45) respectiv a oportunităților (49). Pe de altă parte, la categoria bunăstării, România s-a clasat abia pe locul al 57-lea. Cele mai bune scoruri pentru țara noastră au fost înregistrate la categoriile siguranței personale (locul 36) și a drepturilor personale (locul 46). La polul opus se află categoriile privitoare la incluziunea socială (locul 91), locuința (locul 90) respectiv sănătatea și bunăstarea (locul 85).

http://www.banknews.ro/stire/88715_studiu_privind_calitatea_vietii_si_bunastarea_sociala_romania_se_mentine_pe_locul_45_in_clasamentul_mondial.html