BankNews.ro - The Business Republic

Studiu PwC: Băncile tradiționale trebuie să-și reconsidere strategiile pentru a face față competiției din partea finanțatorilor non-bancari
Finante-Banci | Data Publicarii: 21-10-2020

Conform raportului „Securing your tomorrow today. The future of financial services” realizat de către cei de la PwC la nivel global, rolul băncilor tradiționale de a finanța economia este din ce în ce mai puternic amenințat de către furnizorii alternativi de capital. Potrivit studiului, în perioada post-pandemie, rolul acestor instituții nefinanciare va crește, asta după ce și așa, în ultima decadă, am asistat la o inversare a trendurilor din acest punct de vedere.

Același studiu ne semnalează faptul că împrumuturile acordate de către instituțiile nefinanciare în dolari au depășit deja ritmul de creștere al creditorilor tradiționali. Finanțarea oferită de acest tip de creditori (ne referim la cei nefinanciari), a înregistrat o rată de creștere anuală compusă de 2,3%, în vreme ce instituțiile de creditare au înregistrat o creștere de doar 0.6%. Diferența este semnificativă. Mai mult, și sumele totale sunt în favoarea noilor jucători de pe piața de profil. În anul 2019, instituțiile financiare, incluzând aici fondurile private și fondurile suverane de capital au acordat credite în valoare de 41 miliarde de dolari, în vreme ce creditării tradiționali au oferit împrumuturi în valoare de doar 38 miliarde de dolari.

Perspectiva s-a schimbat în ultima perioadă odată cu așteptările și comportamentul consumatorilor, motiv pentru care, băncile tradiționale vor fi nevoite să își schimbe și implicit să îmbunătățească nivelul serviciilor atât cu privire la condițiile de creditare cât și în ceea ce privește soluțiile de consiliere și asistență, pentru a se alinia la noile standarde impuse de instituțiile nefinanciare, care par să se fi adaptat mai bine trendurilor de pe piața contemporană.

”Deși industria serviciilor financiare s-a descurcat bine în condițiile pandemiei, probabil că va fi cel mai puternic afectată de efectele de ordin secund. Pierderea locurilor de muncă, închiderea afacerilor, creșterea datoriei și volatilitatea pe piețe din cauza pandemiei și a efectelor sale împreună cu ratele scăzute ale dobânzilor vor fi resimțite negativ în întreaga economie reală în anii următori. Provocarea pentru industria serviciilor financiare constă în modul în care este capabilă să navigheze în acest mediu dificil, echilibrând în același timp reducerea costurilor și investițiile”, a arătat Diana Coroabă, Partener și Liderului Departamentului de Servicii Financiare PwC România.

”Creșterea numărului de furnizori alternativi de capital și impactul COVID-19 asupra creditorilor tradiționali au evidențiat modul în care vor evolua diferitele modele de finanțare în viitor și pun sub semnul întrebării rolul unei bănci ca furnizor de capital. Această schimbare va avea un impact semnificativ asupra modelului lor de afaceri și, în aceste condiții, se prefigurează o serie de acțiuni ce trebuie luate în calcul de bănci pentru a rămâne competitive: restructurări, creșterea ponderii veniturilor din comisioane, reducerea costurilor, digitalizarea și remodelarea portofoliului, adoptarea cloud și utilizarea tehnologiilor emergente și consolidarea poziției prin M&A”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță pentru Afaceri, PwC România.

http://www.banknews.ro/stire/88723_studiu_pwc_bancile_traditionale_trebuie_sa-si_reconsidere_strategiile_pentru_a_face_fata_competitiei_din_partea_finantatorilor_non-bancari.html