BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Deloitte: Cat de mult va fi ingradita libera circulatie a persoanelor intre UE si Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2021
Economie | Data Publicarii: 17-11-2020

Negocierile cu privire la încheierea acordului comercial post Brexit între Marea Britanie și Uniunea Europeană continuă, motiv pentru care suntem încă sceptici și confuzi cu privire la limitările care vor fi aplicate începând cu prima zi a anului viitor în ceea ce privește circulația oamenilor din și înspre insulele britanice dar și a accesului pe piața muncii a acestora. Una dintre cele patru libertăți fundamentale garantate de UE, și anume libera circulație, va fi cu siguranță îngrădită într-o oarecare măsură. Cât de mult, în ce condiții și în ce măsură, depinde de rezultatul negocierilor dintre cele două părți.

Ce știm este faptul că regulile cu privire la libertatea de circulație a persoanelor în vigoare pe tot cuprinsul Uniunii Europene, rămân valabile până la data de 31 decembrie anul curent, când e de așteptat ca negocierile să se încheie.

„Perioada de tranziție a fost convenită în baza acordului de retragere pentru a da timp celor două părți să stabilească un cadru preferențial de relaționare post-Brexit pe toate palierele, inclusiv în privința circulației persoanelor. Însă având în vedere că mai este foarte puțin timp până la expirarea acestei perioade, iar prelungirea ei nu este posibilă, statele implicate par a se pregăti mai degrabă pentru situația în care 2021 începe fără un acord” scriu Radu Derscariu și Mihaela Vechiu, specialiști ai Deloitte România. Cum va afecta acest aspect statutul cetățenilor britanici stabiliți în România, respectiv pe cel al românilor care locuiesc în Marea Britanie, rămâne de văzut.

Cât privește cetățenii britanici stabiliți în România, aceștia beneficiază de aceleași drepturi de care beneficiază orice alt cetățean al Uniunii Europene, până la data de 31 decembrie 2020. În cazul unui Brexit fără acord, potrivit unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, aceștia vor beneficia de un an suplimentar în care vor avea la dispoziție timpul necesar pentru a-și reglementa noul drept de ședere la noi în țară. Pentru britanicii care sosesc în România după data de 1 ianuarie 2021, cel mai probabil, va fi aplicat același regim ca al oricăror alți cetățeni care sosesc din țări care nu fac parte din Comunitate.

Românii care locuiesc și muncesc în Marea Britanie, la fel ca și britanicii din România, vor continua să beneficieze de același statut conferit de apartenența la UE până la data de 31 decembrie. După acest termen, cei care vor să rămână în Regatul Unit „trebuie să se înregistreze pentru obținerea noului statut de rezident. În acest scop, guvernul britanic a creat un sistem de înregistrare (EU Settlement Scheme - EUSS) prin care cetățenii europeni, inclusiv români, pot solicita noul statut. Termenul pentru depunerea acestei solicitări este 30 iunie 2021” scriu cei doi experți Deloitte.

La fel ca și în cazul cetățenilor britanici sosiți în România după data de 1 ianuarie 2021, „românii care vor dori să se stabilească în Marea Britanie, cel mai probabil vor fi tratați ca orice alt cetățean non-UE, în cazul în care nu va exista un acord între părți care să stabilească un regim mai favorabil”, conchid cei doi.

http://www.banknews.ro/stire/88736_opinie_deloitte_cat_de_mult_va_fi_ingradita_libera_circulatie_a_persoanelor_intre_ue_si_marea_britanie_dupa_1_ianuarie_2021.html