BankNews.ro - The Business Republic

Studiu ING: Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, românii se așteaptă să cheltuiască mai puțin în acest an
Economie | Data Publicarii: 23-11-2020

Potrivit unui sondaj realizat de ING în cinci țări europene (România, Polonia, Spania, Olanda și Germania), românii se află pe primul loc alături de spanioli în ceea ce privește intenția de a reduce cheltuielile de sărbători în această iarnă. Peste 60% dintre concetățeni susțin că plănuiesc să cheltuiască mai puțin în acest an cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou.

„Spre deosebire de alți ani, sărbătorile de iarnă vor evidenția, cel mai probabil, două fenomene distincte: pe de o parte, intenția de raționalizare a cheltuielilor și de sporire a economisirii - un lucru absolut firesc având în vedere că traversăm o perioadă marcată de incertitudine, iar, pe de altă parte, migrarea tot mai accentuată către cumpărăturile online. Tendința de gestionare mai atentă a finanțelor personale este confirmată și de datele aferente primelor nouă luni ale acestui an care arată o dinamică superioară a economisirii, iar această atitudine mai precaută cu privire la cheltuieli va fi continuată și în perioada sărbătorilor.

În cazul vânzărilor online, accelerarea acestora a venit atât ca răspuns la restricțiile de mobilitate impuse în acest an. România rămâne printre foarte puținele țări din Europa unde vânzările online au continuat să crească în fiecare lună după ridicarea restricțiilor de mobilitate, ceea ce confirmă deschiderea pe care o au românii față de cumpărăturile online și, prin extensie, față de cele mai noi opțiuni digitale de plată”, a declarat Valentin Tătaru, economist în cadrul ING Bank România.

Unul dintre cei mai importanți factori în decizia de cumpărare îl reprezintă prețul cadourilor de sărbători. 53% dintre respondenții români sunt hotărâți să cheltuie mai puțin din acest punct de vedere, în acest an. La polul opus sunt olandezii care vor lua o decizie asemănătoare în proporție de doar 23%.

Pe de altă parte, în ceea ce privește metoda de plată, peste 60% dintre români admit că vor plăti pentru cadourile de iarnă și alte cheltuieli aferente din veniturile proprii, doar 21% susținând că vor apela la cardurile de credit în vreme ce 14% se așteaptă să apeleze la conturile de economii.

Cum și călătoriile au devenit din ce în ce mai greu de efectuat în această perioadă, o parte dintre concetățeni susțin că vor economisi acești bani (14%) în vreme ce alții (6%) se așteaptă să-și suplimenteze fondurile destinate cadourilor cu banii care altminteri erau utilizați pentru deplasări.

http://www.banknews.ro/stire/88739_studiu_ing_cu_ocazia_sarbatorilor_de_iarna_romanii_se_asteapta_sa_cheltuiasca_mai_putin_in_acest_an.html