BankNews.ro - The Business Republic

PwC: ANAF va depista și sancționa mai ușor contribuabilii incorecți datorită SAF-T
Economie | Data Publicarii: 24-11-2020

În urma unui sondaj online realizat de PwC România descoperim că aproape 60% din companiile participante la acesta consideră că implementarea SAF-T (Standard Audit File - Tax) va aduce beneficii concrete pentru administrarea fiscală, cel mai important dintre acestea fiind capacitatea de a identifica corect și de a sancționa ferm comportamentele neconforme. De asemenea, 47% dintre aceștia se așteaptă ca gradul de colectare a taxelor să crească în vreme ce perioada de derulare a inspecției fiscale va scădea.

Fișierul standard de raportare SAF-T urmează să fie implementat în anul 2021 pentru marii contribuabili, ANAF confirmând faptul că acesta se află deja în faza de derulare a unui program pilot. Ulterior, fisierul standard de raportare SAF-T va deveni obligatoriu pentru toate companiile înregistrate în scopuri de TVA din România.

Raportul SAF-T prezintă un set de raportări periodice de informații în format predefinit care se bazează pe informațiile aflate în evidențele contribuabililor din aria impozitelor directe și indirecte aplicate la nivelul persoanelor juridice. Fiind vorba de informații standardizate, contribuabililor le vor fi cerute același tip de date în același format, facilitând astfel accesul autorităților fiscale la acestea. Acest tip de raport a fost deja implementat cu succes în țări precum Portugalia, Polonia, Lituania, Norvegia, Spania, Luxemburg, Austria și Franța.

Potrivit aceluiași sondaj PwC amintit mai sus, 76% dintre companii prevăd o diminuare a timpului necesar conformării fiscale, 34% așteptându-se de asemenea la o diminuare a potențialelor erori umane care apar în procesul de conformare fiscală. Pe de altă parte, 90% dintre companii estimează costuri adiționale cu adoptarea acestui sistem în contabilitate, respectiv 50% cu adaptarea acestuia la sistemele IT deja existente.

”Infrastructura ANAF nu este încă pregătită să facă față noilor provocări ceea ce îngreunează întregul proces de colectare a taxelor și generează riscuri de neîncasare. Această situație are un impact cu atât mai mare în contextul actual în care veniturile fiscale sunt volatile, costurile și cheltuielile din cauza crizei sanitare cresc. Din aceste motive, ne întrebăm ce se va întâmpla: vom vedea o creștere a taxelor sau o îmbunătățire a colectării și o reducere a evaziunii fiscale. Considerăm că răspunsul ar trebui să fie ameliorarea colectării taxelor existente, iar implementarea SAF-T, care ar urma să aibă loc anul viitor, ar fi o pârghie eficientă în această direcție”, spune Daniel Anghel, Partener și Liderul Departamentului de Servicii Fiscale și Juridice, PwC România.

http://www.banknews.ro/stire/88742_pwc_anaf_va_depista_si_sanctiona_mai_usor_contribuabilii_incorecti_datorita_saf-t.html