BankNews.ro - The Business Republic

Piața locală de software va crește și în 2020, la un nou maxim istoric, de peste 8 miliarde de euro
IT&C | Data Publicarii: 09-12-2020

Potrivit estimărilor specialiștilor KeysFin, industria de software din România ar putea încheia acest an cu o creștere anuală de 12,5%, ajungând la aproximativ 8,2 miliarde de euro. O creștere care deși mai temperată față de anii precedenți, poate părea oarecum neașteptată în contextul actual, luând în calcul tot ce s-a întâmplat de-a lungul acestui an. Astfel, industria de software continuă să se situeze în topul industriilor cheie pentru economia României, ponderea sectorului IT&C în PIB-ul țării fiind de 6,1 în 2019 respectiv 7,1% în prima jumătate a anului 2020.

„Considerăm că inovația ar trebui să stea la baza dezvoltării durabile a României, iar industria de software este pilonul principal al inovației locale. Tocmai de aceea, am ajuns la a patra ediție consecutivă a studiului dedicat industriei de software din România, probabil una din cele mai complexe și detaliate analize dedicate IT-ului local, prin intermediul căruia identificăm de fiecare dată tendințele din piață și analizăm cei mai importanți indicatori de business. Astfel, pentru 2020, ne este deja clar că, paradoxal, pandemia a reprezentat o oportunitate pentru acele companii care au venit cu soluții de digitalizare potrivite pentru nevoile multor industrii, obținând rezultate peste așteptări”, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Dacă e să ne uităm și la cifre, anul trecut activau în România peste 24.000 de companii din domeniul software-ului, cu 38,5% mai multe decât în 2015. Cea mai mare pondere în cifra de afaceri totală a fost realizată de companiile medii, cu peste 37 de procente, acestea fiind urmate de corporații respectiv companiile mici cu 25,7% și 19,8%. Sunt date care clasează industria de software printre cele mai echilibrate industrii din punct de vedere al repartizării cifrei de afaceri, diferențele fiind minore în comparație cu alte sectoare cheie din economia locală.

Numărul de angajați din industria de software românească a crescut de asemenea în ultimii ani (43,3% în perioada 2015 - 2020). Astfel, în anul 2019, erau deja aproximativ 130.000 de angajați în acest sector. Cu toate acestea, potrivit datelor Eurostat, România ocupă un neconfortabil prim loc la deficitul de lucrători în această industrie, necesarul fiind estimat la cateva zeci de mii de specialiști.

„Anul 2020 a fost fără doar și poate anul digitalizării, iar sectorul financiar a avut un răspuns rapid la realitățile pieței, accelerând dezvoltarea de soluții potrivite unei experiențe online ușoare pentru consumatori. Expertiza noastră în acest sector și, totodată, capacitatea de a dezvolta rapid module noi și inovatoare, au fost două elemente care au contribuit decisiv la începerea unor noi colaborări sau la extinderea celor deja existente, astfel că, acum la final de an, nu putem decât să fim mândri de rezultatele echipei noastre”, a declarat Ana Petrache, Marketing Manager Starbyte.

http://www.banknews.ro/stire/88752_piata_locala_de_software_va_creste_si_in_2020_la_un_nou_maxim_istoric_de_peste_8_miliarde_de_euro.html