BankNews.ro - The Business Republic

5 jocuri de finanțe personale ca să scapi de datorii
Finante-Banci | Data Publicarii: 29-12-2020

Dacă după citirea titlului de mai sus te-ai gândit la jocuri video sau de noroc, îți spunem de la bun început că nu despre asta e vorba. În acest articol dorim să-ți oferim câteva trucuri prin care să-ți păcălești creierul să nu cheltuiască banii inutil și să ajungi la o situație financiară solidă, care să-ți permită un stil de viață cât mai relaxat. Iar totul pornește de la Legea lui Parkinson.



Ce este Legea lui Parkinson
Această lege a fost formulată în anul 1955 de către britanicul C. N. Parkinson și, foarte simplificat, spune că durata unui proiect se extinde pentru a umple timpul care este alocat pentru realizarea acelui proiect. Care e legătura cu finanțele personale? S-a observat că și cheltuielile unui individ sau ale unei familii cresc împreună cu venitul disponibil. De fapt, acestea tind să ajungă până la nivelul întregului venit disponibil.

Această observație simplă despre psihologia umană și tendința omului de a nu se opri la timp din cheltuit ne poate ajuta să ne monitorizăm mai atent propriul comportament. Pentru a putea economisi, e nevoie să depunem eforturi constante și conștiente, pentru că, practic, luptăm împotriva firii noastre naturale. Dar nu trebuie să fie un chin. Putem dintr-o joacă să ajungem la rezultate la care nici nu visam!

Informează-te!
Se spune că cine deține informația deține puterea. Probabil că cel mai bun mod în care poți ajunge să nu mai ai datorii și chiar să ai economii este să petreci timp citind despre finanțele personale. Înainte să iei un credit, poți, de exemplu, să verifici care este cel mai eficient credit și cum funcționează acesta. Există comparatoare de credite, unele dintre acestea oferind foarte multe informații utile pentru viața financiară de zi cu zi.

Dacă să faci economii este un subiect care te plictisește, te invităm să incorporezi câteva jocuri simple în viața de zi cu zi. Ai toate șansele să-ți schimbi comportamentul pentru beneficii extrem de valoroase. Jocurile de mai jos sunt inspirate din acest blog care conține numeroase articole utile pentru cei dornici să-și îmbunătățească comportamentul financiar.

1. Introdu pușculița în viața ta
Folosești mult numerar? Dacă în fiecare seară pui toate monedele și bancnotele de 1 și 5 lei într-o pușculiță, s-ar putea să fii șocat de cât de mulți bani poți economisi. Cu doar 100 de lei puși deoparte în fiecare lună, în 10 ani vei avea 12.000 de lei. Imaginează-ți cum te-ai simți dacă ai afla că tocmai ai câștigat 12.000 de lei cu un efort minim. Atunci când reușești să pui bani deoparte, te simți după un timp ca și când i-ai câștigat.

Evident, este un joc care sună simplu, dar care este greu de pus în practică. Banii care sunt la îndemână sunt foarte ușor de cheltuit. O metodă simplă este să ai un cont de economii unde să depui ce ai strâns în pușculiță. În afară de acele sume mici, poți să apelezi la contul de economii și pentru bonusuri și venituri sporadice. Trucul este să te prefaci că nu i-ai primit niciodată.

2. Ascunde banii
Un truc extrem de simplu pentru a nu cheltui banii economisiți este să nu ai card atașat la contul de economii. Dacă este prea complicat să faci asta, atunci alege o bancă fără ATM-uri în împrejurimile casei sau drumurilor tale zilnice. De asemenea, nu ține cardul în portofel, ca să nu ai tendința să cumperi cu el la magazin. Dacă va trebui să faci un efort pentru a te deplasa la sediul băncii și pentru a completa formularul de retragere a banilor, vei avea mai mult timp să te gândești dacă nu ar fi mai bine să lași acei bani la locul lor.

3. Pune parole inteligente pe siteurile unde cheltuiești mulți bani
Dacă ai vreun site unde cheltuiești prea mulți bani – poate ai obiceiul să comanzi haine încontinuu sau să pariezi sume mici, dar care în timp devin cheltuieli consistente – folosește-te de puterea parolei. Pune o parolă care conține și numele cuiva drag, soție, copil, soră sau frate. Astfel, de fiecare dată când te vei loga pe acele siteuri, impulsul de a cheltui exagerat va fi frânat de amintirea unei zile de naștere sau de imaginea zâmbetului de pe fața acelei persoane dacă i-ai lua un cadou sau dacă nu ați avea probleme cu banii.

4. Plătește facturile și scrie-ți facturi
Dacă nu-ți plătești facturile la timp, primul lucru pe care îl poți face este să creezi o listă cu datele lunii în care ai o întâlnire cu factura. Penalizările și problemele pe care le creează facturile neplătite sunt una dintre sursele principale de stres în viața multor oameni, așa că este esențial să scapi de acest obicei prost.

Însă dacă ești genul de persoană care plătește facturile la timp, atunci îți recomandăm un joc foarte simplu și amuzant. Scrie-ți chiar tu ție o factură. La servicii prestate scrie „Economii”. După care plătește-o – adică transferă banii în contul tău de economii. Pe lista de facturi pe care ai să le plătești trece și această factură. Economiile sunt modul prin care te asiguri că ai o viață liniștită, așa că sunt la fel de importante ca facturile externe. Dacă vrei ca totul să pară foarte profesionist, poți chiar să folosești un program de facturare gratuit - de ce nu? Înveți cum funcționează procesul de facturare online în timp ce faci ceva util pentru propriile economii.

5. Unde-s doi puterea crește
Întreabă în jur cine mai dorește să economisească – poate un prieten sau o rudă la un moment dat se plânge că nu reușește să pună bani deoparte. Dacă este o persoană cu care te înțelegi cât de cât, propune-i să vă sunați săptămânal și să vă spuneți unul altuia câte zile ați pus bani deoparte prin metoda „pușculița”. Este uimitor cât de motivați sunt oameni atunci când ceva devine o competiție.

Un alt mod simplu de a păstra legătura cu „partenerul de joc” este oferindu-i informații utile despre finanțe personale, de exemplu, despre credite și cum funcționează acestea sau despre Legea lui Parkinson, pe care am pomenit-o în introducerea de mai sus.

http://www.banknews.ro/stire/88763_5_jocuri_de_finante_personale_ca_sa_scapi_de_datorii.html