BankNews.ro - The Business Republic

Patru din zece români reușesc să facă economii în pandemie
Economie | Data Publicarii: 05-01-2021

Potrivit studiului Digitalizarea sistemului bancar în percepția românilor realizat în ultima lună a anului trecut de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) comandat de Asociația Română a Băncilor, în perioada pandemiei, aproximativ patru din zece români au reușit să facă economii. Procentul este semnificativ mai mic, raportat la cel din perioada de dinaintea pandemiei, când aproximativ 68% dintre respondenți susțineau că au avut capacitatea de a face economii. Pe de altă parte, potrivit aceluiași studiu, bărbații și în general persoanele care locuiesc în mediul urban reușesc să economisească în această perioadă. Sondajul amintit mai sus a fost realiza în ultima lună a anului trecut pe un eșantion de 1479 respondenți adulți dintre care 1158 sunt utilizatori de servicii bancare.

Dacă ar dispune de sume mari de bani și deci, ar dori să economisească, 28% dintre respondenți ar investi în educația lor sau a unor membri ai familiei, 23% ar depune sumele aferente acestor economii la bancă, 16% ar avea inițiative antreprenoriale în vreme ce 10% ar cumpăra valută. Doar 9% dintre respondenți declară că ar păstra banii cash în casă.

În ciuda pericolelor generate de pandemia de Covid-19, 78% dintre români preferă încă interacțiunea directă cu un funcționar la constituirea unui depozit bancar în vreme ce doar 14% doresc interacțiune strict on-line.

Două treimi din economiile populației sunt realizate în moneda națională, majoritatea depozitelor fiind constituite pe termen scurt. Astfel, mai mult de jumptate din soldurile băncilor sunt constituite de populație, numărul deponenților la instituțiile de credit participante FGDB cifrându-se în prezent la 14,9 milioane de persoane din care 13,8 milioane reprezintă doar persoane fizice.

De altfel, în ciuda unei scăderi a ponderii persoanelor care economisesc în ultima perioadă, a crescut accelerat viteza de creștere a depozitelor clienților în ritm anual de 3-4 procente peste nivelul de dinainte de pandemie. Soldul depozitelor populației este cifrat în acest moment la 410 miliarde de lei.

Pe de altă parte, sistemul bancar asigură intermedierea financiară, unul dintre cele mai importante obiective ale acestuia fiind cel de a proteja economiile populației și ale companiilor. Astfel, băncile românești dispun de resursele necesare penrtu creditare continuă, indicatorul credite/depozite fiind plasat la 68.88% la finele celui de-al treilea trimestru al anului 2020 în vreme ce indicatorul de solvabilitate este de 3 ori mai mare decât minimul admis, ajungând la 22,76%.

http://www.banknews.ro/stire/88771_patru_din_zece_romani_reusesc_sa_faca_economii.html