BankNews.ro - The Business Republic

Economia globală va reveni la nivelul pre pandemie până la începutul lui 2022, înregistrând în anul curent o creștere record pentru acest secol
Economie | Data Publicarii: 13-01-2021

Potrivit raportului PwC Global Economic Watch 2021, economia globală va avansa în acest an cu aproximativ 5%, aceasta fiind și cea mai rapidă rată de creștere înregistrată în secolul 21, urmând ca aceasta să revină la nivelul de dinainte de pandemie până la finele anului sau cel târziu, anul viitor.

Economia globală își va reveni per ansamblu la nivelul de dinainte de criza sanitară însă revenirea nu va fi uniformă pe toate piețele. Aceasta este de așteptat să fie inegală de la o țară la alta în funcție de felul în care autoritățile vor reuși să planifice campaniile de vaccinare, de condițiile fiscale și monetare ale fiecărui stat în parte.

”Previziunile optimiste la nivel global dau încredere că recuperarea pierderilor suferite în ultimul an se va face mai rapid decât se credea la începutul pandemiei. România urmează tendința globală, având în vedere că estimările Comisiei Naționale de Prognoză indică o creștere de 4,5% în acest an, după declinul de 4,2% din 2020. Sunt vești bune pentru mediul de afaceri care va avea nevoie, totuși, în continuare de sprijinul guvernamental. Pe măsură ce pandemia va fi controlată prin vaccinare, ar fi bine ca guvernul să ia măsuri pentru o creștere durabilă, cu accent pe investiții și crearea de locuri de muncă. La rândul lor, companiile trebuie să se concentreze pe strategii de dezvoltare și investiții, inclusiv în forța de muncă, pentru a face față atât problemelor cauzate de pandemie, cât și schimbărilor de durată pe care aceasta le-a impus deja în economie și în societate”, a spus Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Potrivit raportului Global Economic Watch 2021, una dintre cele mai competitive economii în acest moment este cea a Chinei, care a ajuns deja la un nivel mai mare decât înainte de pandemie. Statele care se bazează însă pe servicii precum cele din zonele mai dezvoltate din punct de vedere economic, vor avea mai mult de recuperat și implicit o probabilitate mai mică de revenire la nivelurile anterioare crizei decât China, care se bazează în principal pe producție.

„Previziunile avertizează că următoarele trei până la șase luni vor continua să aibă multe provocări, în special pentru țările din emisfera nordică care trec prin lunile de iarnă și ar putea fi forțate să impună blocaje parțiale sau totale ale economiei, aplicate în prezent în Germania și Marea Britanie. Astfel, aceste economii s-ar putea contracta în primul trimestru și să revină pe creștere probabil în a doua jumătate a anului, când este de așteptat ca cel puțin două treimi din populația lor să fie vaccinată”, se arată în raportul PwC.

http://www.banknews.ro/stire/88778_economia_globala_va_reveni_la_nivelul_pre_pandemie_pana_la_inceputul_lui_2022_inregistrand_in_anul_curent_o_crestere_record_pentru_acest_secol.html