BankNews.ro - The Business Republic

Activitatea de fuziuni si achizitii s-a mentinut la un nivel semnificativ in 2020, in pofida contextului general fara precedent
Economie | Data Publicarii: 14-01-2021

Piața de fuziuni și achiziții (M&A), în ciuda contextului nefavorabil de anul trecut, s-a menținut la un nivel bun în România, cu nu mai puțin de 91 de tranzacții pe parcursul anului 2020. Dacă e să aruncăm o scurtă privire asupra nivelului tranzacțiilor, potrivit Deloitte România, acestea s-au ridicat (inclusiv cele nedeclarate) la suma de 3,7 - 4,3 miliarde de euro, o cifră apropiată de cea înregistrată în anul precedent, 2019, când cuantumul tranzacțiilor a ajuns la 4,4 miliarde de euro. Cât privește tranzacțiile cu valoare declarată, în 2020 acestea au fost de 1,5 miliarde de euro, puțin în scădere față de anul 2019 (1,7 miliarde de euro).

„2020 a marcat o scădere a numărului de tranzacții comparativ cu nivelul anului precedent, care a reprezentat un record pentru perioada de după criza financiară, însă, ținând cont de contextul general fără precedent marcat de pandemia de COVID-19, putem spune că aceste rezultate sunt bune. O analiză pe trimestre indică faptul că trimestrul al doilea a fost cel mai afectat, pentru ca ulterior activitatea să înregistreze un reviriment notabil. Anul 2020 a adus cea mai mare tranzacție a ultimului deceniu: preluarea unui portofoliu de active deținut de CEZ în România”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Mai mult, pe parcursul anului 2020, au fost anunțate nu mai puțin de nouă tranzacții cu valoare mai mare sau egală cu suma de 100 milioane de euro. În anul 2019, numărul acestor tip de tranzacții a fost similar cu cel de anul trecut.

„Notăm o activitate de M&A alimentată de un interes real al investitorilor atât financiari, dar în special strategici, față de sectoarele cu potențial de creștere. De asemenea, în rândul investitorilor strategici se remarcă jucători importanți ce vizează intrarea pe piața românească, fenomen ce sugerează accelerarea căutării de noi oportunități de expansiune în contextul reevaluării planurilor strategice”, a spus Iulia Bratu, Director, Corporate Finance, Deloitte România.

Defalcat pe sectoare economice, cel mai activ pare a fi fost sectorul imobiliar, urmat îndeaproape de energie și sectorul financiar. Cumulat, acestea trei au anunțat peste 50 de tranzacții. Dacă aruncăm o scurtă privire asupra valorilor tranzacțiilor, pe de altă parte, cele mai prolifice sectoare în anul 2020 au fost cel imobiliar, urmat de tehnologie și energie.

„În legătură cu evoluția activității de fuziuni și achiziții anul acesta, avem un optimism rezervat. Există semnale care indică faptul că interesul actorilor din piață pentru tranzacții, atât pe partea de cumpărare, cât și de vânzare, va continua în 2021, dar, având în vedere incertitudinile care guvernează întregul spectru economic pe fondul continuării pandemiei, rămânem prudenți”, a mai spus Radu Dumitrescu.

http://www.banknews.ro/stire/88779_activitatea_de_fuziuni_si_achizitii_s-a_mentinut_la_un_nivel_semnificativ_in_2020,_in_pofida_contextului_general_fara_precedent.html