BankNews.ro - The Business Republic

Investitorii imobiliari din Europa se orientează către orașele mari și active minim perturbate de criza sanitară
Imobiliare | Data Publicarii: 26-01-2021

Potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate 2021 realizat de PwC și Urban Land Institute, investitorii imobiliari europeni se orientează din ce în ce mai mult înspre orașele mari dar și înspre active afectate minim de criza sanitară și economic prin care trece întreaga lume de mai bine de un an, sectoare care pot asigura venituri stabile precum cel logistic, sau rezidențial.

Potrivit raportului, creșteri masive sunt de așteptat și în ceea ce privește centrele de date, clădirile destinate științelor vieții (farmaceutică, dispozitive medicale sau biotehnologie), infrastructură, energia nouă, industrialul sau turnurile de telecomunicații.

”Pandemia a forțat milioane de persoane să lucreze de acasă, a închis magazinele cu amănuntul și a accelerat schimbările structurale care au afectat trei sectoare principale ale lumii imobiliare - birouri, comerț cu amănuntul și ospitalitate. Astfel că beneficiarii pieței din acest an sunt activele din sectoare minim perturbate și beneficiare ale digitalizării accentuate din ultimul an. În România, tendințele sunt similare cu cele din Europa și vedem un apetit crescut pentru investițiile în rezidențial și logistică”, a declarat Francesca Postolache, Partener PwC România.

În ceea ce privește clasamentul final al celor mai atractive orașe din punct de vedere al investițiilor imobiliare, în fruntea listei se află Berlinul, investitorii fiind încurajați în mare măsură și de performanțele Germaniei în administrarea crizei generate de pandemie și a pandemiei în general. De altfel, Germania este prezentă cu nu mai puțin de 4 mari orașe în acest top realizat în urma studiului PwC. Podiumul este completat în acest an de Londra și Paris, două orașe pe care investitorii le văd nu doar ca sigure din punct de vedere investițional ci și cu potențial mare de creștere în această perioadă.

Clasament
1. Berlin
2. Londra
3. Paris
4 .Frankfurt
5. Amsterdam
6 Hamburg
7. Munchen
8. Madrid
9. Milano
10. Viena

Pe de altă parte, raportul PwC ne dezvăluie faptul că nu mai puțin de 55% dintre investitori se așteaptă în acest să fie cumpărătorii neți de proprietăți, singurul motiv major de îngrijorare fiind cel legat de securitatea veniturilor din activele de bază. De asemenea, sondajul ne arată un declin major al încrederii în afaceri, aproape jumătate dintre respondenți așteptându-se la o scădere a veniturilor, un sfert dintre ei anticipând și pierderi de locuri de muncă în acest sector al economiei.

Industria nu exclude nici orașele mici și mijlocii, cu condiția ca acestea să fie bine conectate - conectivitatea la transport este considerată în mod covârșitor cel mai important factor în evaluarea orașelor.

http://www.banknews.ro/stire/88787_investitorii_imobiliari_din_europa_se_orienteaza_catre_orasele_mari_si_active_minim_perturbate_de_criza_sanitara.html