BankNews.ro - The Business Republic

Kaspersky: Un nou ransomware care încearcă să profite de pe urma fanilor Cyberpunk 2077
IT&C | Data Publicarii: 08-02-2021

Cyberpunk a fost unul dintre cele mai așteptate și mai populare jocuri ale anului trecut, cu vânzări de peste 8 milioane de exemplare încă înainte de lansarea sa oficială. Nu e surprinzător, de altfel, de ce infractorii cibernetici, au încercat să profite de această popularitate pentru a lansa atacuri asupra fanilor jocului.

Au existat deja nenumărate cazuri de escrocherii cibernetice care se foloseau de promisiunea descărcărilor gratuite în joc, încercări care vizau colectarea de informații personale de la jucători. Mai mult, au început să apară, din ce în ce mai des, și atacuri de tip ransomware, care încearcă să profite financiar de pe urma utilizatorilor, prin intermediul unor programe care blochează fișierele personale ale acestora până în momentul în care sunt plătite răscumpărările cerute de răufăcători.

În acest sens, specialiștii kaspersky au descoperit deja un site web care pretinde să ofere o versiune beta mobilă a jocului Cyberpunk 2077, un site conceput pentru a arăta ca și cum descărcarea ar proveni din magazinul oficial Google Play, completat cu informații false cu privire la recenzii sau numărul de descărcări.

Odată ce utilizatorii descarcă această aplicație, primesc imediat o notificare/cerere pentru a oferi acces la fișierele personale. În cazul în care acceptă solicitarea respectivă, utilizatorii vor fi notificați că fișierele lor au fost criptate, cheia pentru decriptare costând nu mai puțin de 500 de USD în bitcoin. În cazul în care suma nu este transferată într-un interval de 10 ore de la momentul notificării, infractorii așa-numiții CoderWare, pretind a șterge definitiv fișierele afectate.

„Mai sunt și vești bune, cum ar fi faptul că infractorii cibernetici au lăsat cheia de decriptare încorporată în corpul troianului. Asta înseamnă că fișierele se pot decripta și fără a plăți răscumpărarea. Dar, în perspectivă, este important ca toți jucătorii să fie mai precauți în legătură cu descărcarea jocurilor - mai ales dacă este oferită o „versiune beta” pe o nouă platformă. Jocurile vor fi întotdeauna o țintă populară pentru infractori”, spune Tatyana Shishkova, expert în securitate la Kaspersky.

http://www.banknews.ro/stire/88798_kaspersky_un_nou_ransomware_care_incearca_sa_profite_de_pe_urma_fanilor_cyberpunk_2077.html