BankNews.ro - The Business Republic

86% dintre afacerile de familie anticipează că, până în 2022, ratele de creștere vor reveni la nivelul anterior pandemiei
Economie | Data Publicarii: 23-02-2021

Potrivit sondajului „Family Business Survey” realizat de PwC la nivel global, proprietarii afacerilor mici de familie sunt optimiști cu privire la evoluția companiilor pe care le conduc în perioada imediat următoare, 88% dintre aceștia anticipând o revenire la ratele de creștere de dinainte de pandemie până în anul 2022. Sunt estimări cât se poate de optimiste în contextul în care în plină criză sanitară, doar 28% dintre respondenți au prevăzut creșteri ale vânzărilor pentru acest an, în vreme ce 46% s-au așteptat la scăderi.

”Pandemia a fost un adevărat test de rezistență pentru companiile din toate sectoarele. Afacerile de familie mari au rezistat relativ bine și s-au adaptat situației, iar acum majoritatea privesc viitorul cu încredere. Totuși sunt două direcții strategice pe care acestea trebuie să continue să le îmbunătățească în perioada următoare: transformarea digitală și strategia de sustenabilitate, proiecte sociale și de mediu”, a declarat Mihai Anița, Partener PwC România.

Impactul pandemiei asupra vânzărilor a fost resimțit inegal între diferitele sectoare ale economiei. Evident, cele ale ospitalității și ale agrementului au fost cele mai puternic afectate, 84% dintre respondenții din acest domeniu anticipând scăderi ale afacerilor. În același top urmează industria auto cu 64% respectiv cea de divertisment și mass-media cu 63%.

Cât privește măsurile luate de angajatori în perioada pandemiei, 80% dintre respondenți le-au permis angajaților lor să lucreze de acasă în vreme ce 20% dintre aceștia și-au redefinit producția pentru a răspunderii cererii pe timp de pandemie. În același timp, doar 20% dintre companiile mici de familie au fost nevoite să apeleze la capital suplimentar în vreme ce o treime au fost nevoite să reducă dividendele. Pe de altă parte, privind în perspectivă, 80% dintre afacerile de familie intenționează să își diversifice portofoliul ori să se extindă pe noi piețe de desfacere.

De altfel extinderea pe noi piețe se află și pe primul loc în topul priorităților pentru următorii doi ani (55%). Topul este completat de îmbunătățirea capacităților digitale (52%), lansarea de noi produse sau servicii (50%), utilizarea într-o măsură mai mare a noilor tehnologii (49%) respectiv regândirea modelului de afaceri (39%).

Sondajul Pwc Global Family Business Survey se află deja la cea de-a zecea ediție, fiind realizat în acest an în rândul a 2801 lideri de afaceri de familie din 87 de teritorii printre care si România. Datele pentru țara noastră vor fi publicate în curând. Aflat la a zecea ediție, sondajul PwC Global Family Business Survey a fost realizat în rândul a 2.801 lideri de afaceri de familie din 87 de teritorii, inclusiv România. Datele pentru România vor fi publicate în perioada următoare.

http://www.banknews.ro/stire/88816_86p_dintre_afacerile_de_familie_anticipeaza_ca_pana_in_2022_ratele_de_crestere_vor_reveni_la_nivelul_anterior_pandemiei.html