BankNews.ro - The Business Republic

Kaspersky: Angajații din domeniul securității IT petrec șase ore săptămânal cu hobby-urile lor, în timpul programului de lucru
IT&C | Data Publicarii: 24-02-2021

Potrivit raportului „Managing your IT security team” realizat de Kaspersky, până la 85% din personalul din domeniul securității IT petrece 6 ore pe săptămână în activități legate de hobby-urile personale în timpul programului de lucru. Acest lucru înseamnă o oră mai mult decât personalul din întreaga companie în general, motivația din spatele acestei decizii fiind nevoia sporită de a face pauze pentru a găsi o digresiune de la sarcinile complexe de lucru. Acesta este de altfel și motivul pe care îl invocă cel mai des cei care părăsesc un astfel de job.

Domeniul securității cibernetice poate implica o serie de sarcini repetitive care în timp se transformă în rutină care afectează motivația de a lucra și productivitatea în muncă. Pe de altă parte, trecerea la munca de acasă a înlăturat și mai mult limitele care existau până acum între timpul petrecut la birou și timpul personal. Din aceste motive, angajații pot deveni din ce în ce mai distrași de la munca pe care o au de făcut.

Raportul Kaspersky amintit mai sus a adunat peste 5200 de profesioniști din domeniul securității cibernetice la nivel global. Potrivit acestuia, cele mai frecvente activități cu caracter personal la care participă angajații din domeniul securității sunt citirea știrilor (42%), vizionarea videoclipurilor pe YouTube (37%), vizionarea de filme și seriale TV (34%). Doar o treime din respondenți au reușit să petreacă acest timp lecturând literatură profesională sau făcând exerciții fizice (33% respectiv 31%).

Mai mult, 46% din angajații din domeniul securității cibernetice sunt siguri că colegii lor care au părăsit compania au făcut-o din cauza sarcinilor complexe. Acest lucru poate părea paradoxal având în vedere timpul liber de care aceștia se bucură, potrivit datelor statistice enumerate mai sus. Pe de altă parte, respondenții spun că toate aceste distracții de la locul de muncă s-au datorat nevoii crescute de a lua pauze între sarcini, din cauza plictiselii sau a timpilor morți. Lucrând de acasă, unele sarcini sau întâlniri pot fi acum programate și în afara orelor normale de muncă. Cu cât ziua de muncă este mai lungă, cu atât mai mare nevoie au angajații de pauze lungi pentru a-și păstra productivitatea.

„Nu cred că este o problemă că angajații sunt distrași de la muncă. Accentul ar trebui să cadă pe urmărirea performanțelor, nu a orelor de lucru petrecute cu un anumit hobby. De asemenea, poate fi normal ca oamenii să vizioneze videoclipuri, deoarece pot oferi informații despre cum să rezolve o problemă. Una peste alta, dacă munca nu este interesantă pentru cineva și există o lipsă de gestionare a sarcinilor, un angajat va găsi oricum o modalitate de a se ocupa cu altceva, chiar și de la birou”, spune Andrey Evdokimov, Head of Information Security la Kaspersky.

„Angajații ar trebui să aibă anumite scopuri, indicatori de performanță, obiective și valori care caracterizează calitatea și viteza muncii lor. Dacă performanța nu este afectată, nu există probleme cu faptul că o persoană este distrasă de la muncă. Dacă eficiența scade sau diferă față de ceilalți colegi, ar trebui să ne sesizăm. Scopul managerului este de a informa angajații despre o nivelul slab de productivitate cât mai repede posibil, astfel încât să poată găsi modalități de a rezolva problema”, susține Sergey Soldatov, Head of Security Operations Center de la Kaspersky.

http://www.banknews.ro/stire/88817_kaspersky_angajatii_din_domeniul_securitatii_it_petrec_sase_ore_saptamanal_cu_hobby-urile_lor_in_timpul_programului_de_lucru.html