BankNews.ro - The Business Republic

În 2020, românii au optat pentru siguranța locului de muncă. Fluctuația de personal în companiile din România a scăzut la 17,2%
HR/Cariere | Data Publicarii: 26-02-2021

Pe fondul pandemiei și a incertitudinilor generate de aceasta, fluctuația de personal din România a scăzut de la nivelul de 23% în 2019, la o rată medie de 17,2% în anul 2020, se arată în raportul HR Barometru realizat de PwC România. Din același raport mai aflăm faptul că din procentul mai sus amintit, 13,2% au fost încetări voluntare, cea mai mare fluctuație înregistrându-se în sectorul de Retail și FMCG (25%) iar cea mai mică în cel de servicii financiare (8%).

”Pe fondul incertitudinii create de pandemie, piața forței de muncă a cunoscut un ușor îngheț anul trecut. Angajații au preferat stabilitatea și siguranța, iar angajatorii au recrutat mai puțin decât în anii anteriori sau chiar deloc. După o perioadă de expectativă, pe măsură ce munca de la distanță s-a dovedit funcțională în multe sectoare, companiile au început să regândească relațiile de muncă, având în prim plan flexibilitatea și mobilitatea. Angajatorii au înțeles că schimbările din ultimul an nu sunt conjuncturale și că trebuie să își adapteze modelele de business acestor tendințe. Ne aflăm, deci, în pragul unui proces de transformare care va avea loc pe termen lung, iar faptul că multe companii au inclus în bugetele pentru 2021 creșteri salariale arată că atât angajatorii, cât și angajații se obișnuiesc treptat cu noua normalitate”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Cât privește anul 2021, companiile se așteaptă la o creștere a bugetelor de aproape 4%. De asemenea, dacă telemunca a devenit în anul 2020 o necesitate, acest trend va continua și în acest an, pe termen lung, pentru din ce în ce mai mulți angajați. Astfel, 43% dintre respondenții studiului PwC au declarat că vor implementa telemunca pe termen lung în acest an în vreme ce 52% încă analizează această perspectivă și doar 5% nu iau în calcul permanentizarea muncii de acasă ori declară că aceasta este irelevantă pentru domeniul lor. De asemenea, 44% au declarat că intenționează să alterneze telemunca cu munca de la birou în funcție de opțiunile angajaților în vreme ce 40% vor face acest lucru pe baza unor planificări. 2% dintre respondenți declară că intenționează să aplice telemunca obligatorie pentru anumiți angajați.

”După experiența ultimului an, în care și-a dovedit eficiența, era de așteptat ca munca de la distanță să fie aplicată de multe organizații pe termen lung. Această direcție este datorată, pe de o parte, perspectivei incerte legate de evoluția pandemiei, care nu va dispărea prea curând, iar pe de altă parte, de beneficiile care s-au conturat atât pentru angajați (protecție, flexibilitate, autonomie), cât și pentru angajatori (reduceri de costuri). Provocarea mai departe este de a găsi acea modalitate de permanentiza telemunca pentru a maximiza avantajele pe care le poate aduce, dar și pentru a diminua efectele secundare asupra anumitor procese de business, a căror eficacitate este limitată în mediul virtual, sau asupra stării de bine a angajaților, serios afectată în această perioadă”, a arătat Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România.

http://www.banknews.ro/stire/88821_in_2020_romanii_au_optat_pentru_siguranta_locului_de_munca_fluctuatia_de_personal_in_companiile_din_romania_a_scazut_la_172p.html