BankNews.ro - The Business Republic

Industria jocurilor video: crestere 37% in 2020
Economie | Data Publicarii: 09-03-2021

Pandemia a schimbat din temelii o mulțime de sectoare ale industriei globale, unele dintre ele fiind afectate profund de depresia economică și de incertitudinile cu care ne confruntăm și acum, la mai bine de 1 an de la debutul crizei sanitare. Sunt însă și sectoare care au avut de câștigat în această perioadă, unul dintre ele, mare câștigător în anul 2020, fiind industria de gaming.

O analiză Saxo Bank efectuată pe 30 dintre cele mai mari companii de jocuri care să poată oferi o privire de ansamblu pertinentă asupra tendințelor majore din acest sector, relevă faptul că rata de creștere a veniturilor a fost extrem de mare pe parcursul anului 2020, de peste 37%. S-a întâmplat acest lucru datorită faptului că pandemia a influențat în mod pozitiv cererea de pe piața de jocuri video. Mai mult, în vreme ce alte industrii care se bazează pe comerțul online au marje scăzute și dificultăți majore în a genera fluxuri de numerar, potrivit Saxo, industria de gaming este foarte profitabilă ca urmare a cheltuielilor de capital scăzute. Mai mult, creșterea EBITDA a fost de aproximativ 59% în anul 2020, analiștii fiind foarte pozitivi în industrie, prețul mediu țintă al acțiunilor fiind cu peste 16% peste cel actual.

„Coșul nostru de jocuri a crescut cu 5,8% numai anul acesta, cu 101% față de anul trecut și cu… 772% în ultimii cinci ani! Performanța istorică nu este o indicație a performanței viitoare, astfel încât investitorii nu ar trebui să acorde prea multă importanță acestor măsurători de performanță. Ele reflectă creșterea ridicată a industriei, dar ceea ce este relevant este dacă creșterea poate continua încă un deceniu”, se arată în raportul Saxo Bank.

Așadar, pandemia a ridicat ratele de creștere a veniturilor pentru companiile din industria jocurilor ridicând de asemenea și prețurile și evaluările acțiunilor. Veniturile pot scădea însă în acest an, pe măsură ce societatea va reîncepe să se deschidă în urma campaniilor de vaccinare, oamenii optând din ce în ce mai mult pentru socializarea fizică. Pe de altă parte, în anul 2019 China a introdus o reglementare care limitează timpul de joacă pentru minori, jocurile video creând dependență. Dacă măsura putea fi devastatoare pe termen lung, companiile chineze au avut de câștigat de pe urma pandemiei, când consumul de jocuri și timpul petrecut în casă a crescut foarte mult. Riscuri există însă, mai ales atâta vreme cât posibilitatea ca și alte țări să introducă astfel de reglementări restrictive există.

Un alt risc major cu care se confruntă industria de gaming este dat de dificultățile dezvoltatorilor de a crea în mod constant conținut nou atractiv, de a crea și lansa mereu acel tip de conținut care să îi țină captivi pe utilizatori și care să mențină creșterea ridicată.

„Există mai multe exemple de dezvoltatori de jocuri care, odată ce au avut succes, și-au pierdut capacitatea de a inova. Companii mari precum Apple, Google și Amazon profită de asemenea de oportunități în spațiul de joc, mergând pe urmele Microsoft. Cu acești giganți tehnologici și distribuția lor enormă, aceștia ar putea deveni o mare amenințare pentru dezvoltatorii de jocuri și platformele lor de jocuri existente”, scriu experții Saxo Bank.

http://www.banknews.ro/stire/88831_industria_jocurilor_video_crestere_37p_in_2020.html