BankNews.ro - The Business Republic

Studiu PwC România: Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 6% anul trecut, fiind totuși la un nivel ridicat
Economie | Data Publicarii: 24-03-2021

Potrivit raportului PwC M&A Outlook realizat de echipa integrată de tranziții a PwC România în colaborare cu D&B David și Baias, piața românească de fuziuni și achiziții a scăzut în anul 2020 cu aproximativ șase procente față de nivelul atins cu un an mai devreme, în 2019.

Cu toate acestea, în contextul pandemiei de Covid-19 și a crizei sanitare și financiare generate de aceasta, putem remarca faptul că piața de fuziuni și achiziții a rămas la un nivel ridicat de aproape 5 miliarde de euro, nivelul atins și în urmă cu doi ani, în 2018. Pe de altă parte, cea mai mare valoare a fost înregistrată în anul 2007, piața de fuziuni și achiziții ajungând în acel an la peste 5,8 miliarde de euro.

”În ultimul trimestru al anului trecut am văzut o activitate foarte intensă pe piața de M&A, aliniată cu evoluția surprinzător de bună a economiei românești care a înregistrat cea mai mare creștere din UE. Totuși acest record de tranzacții încheiate pe finalul de an nu a putut compensa reducerea din primăvară și vară.

Prin urmare, observăm această scădere comparativ cu anul anterior. Semnalele din economie sunt, însă, pozitive și este de așteptat ca revenirea activității de la sfârșitul lui 2020 să continue în 2021, întrucât există bani în piață. Atât investitorii strategici, cât și cei financiari dispun de resurse de capital substanțiale, finanțarea este ieftină datorită dobânzilor încă foarte mici și momentul este prielnic pentru companiile care vor să se extindă, să se consolideze sau să își diversifice și să își transforme activitatea achiziționând resurse și tehnologii noi”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Liderul departamentului de Consultanță pentru Afaceri, PwC România.

Pe parcursul anului 2020, s-au înregistrat în total 254 de tranzacții cu 18% mai mult decât volumul realizat cu un an mai devreme. Remarcăm astfel o creștere în ceea ce privește segmentul achizițiilor mai mici de 5 milioane de euro atât ca număr cât și ca valoare medie a tranzacției. De asemenea, jumătate din valoarea pieței a fost realizată prin intermediul a câtorva tranzacții majore care au depășit fiecare cifra de 100 de milioane de euro, număr care rămâne constant de la an la an.

”Sectoarele vedetă ale anului trecut, ținând cont de circumstanțe și de schimbările impulsionate de restricțiile impuse de criza sanitară, au fost IT&C, produse industriale, energie, imobiliare, sănătate și farma. Aceste sectoare vor rămâne în continuare pe agenda investitorilor. De asemenea, anul 2021 va fi favorabil consolidării pentru jucătorii mari din industrii precum energie și construcții”, a mai spus Dinu Bumbăcea.

http://www.banknews.ro/stire/88843_studiu_pwc_romania_piata_locala_de_fuziuni_si_achizitii_a_scazut_cu_6p_anul_trecut_fiind_totusi_la_un_nivel_ridicat.html