BankNews.ro - The Business Republic

Studiu Deloitte: de la declansarea pandemiei, femeile care lucreaza resimt presiune mai mare
HR/Cariere | Data Publicarii: 31-03-2021

Conform studiului Deloitte „Understanding the pandemic impact on working women”, presiunea resimțită de femeile care lucrează cu normă întreagă a crescut semnificativ în perioada pandemiei în contextul în care 65% dintre acestea se confruntă cu mai multe responsabilități casnice și 33% cu un volum mai mare de muncă. Mai mult, numărul femeilor care își asumă cea mai mare parte a responsabilității de îngrijire a copiilor sau a altor membri ai familiei s-a triplat în ultimul an de la 17% la 48%. De asemenea, mamele care lucrează au raportat responsabilități suplimentare legate de îngrijirea copiilor într-o proporție de 58% dar și de educație, în contextul școlii online, unde procentele se învârt în jurul cifrei de 53%.

Studiul amintit mai sus a fost realizat de Deloitte pe baza unui sondaj la care au participat aproximativ 400 de femei din nouă țări la nivel global și are ca scop scoaterea în evidență a impactului pe care l-a avut și încă îl are pandemia de Covid-19 asupra raportului dintre viața personală și cea profesională a femeilor. Au fost analizate de asemenea riscurile asupra progreselor realizate în ultimii ani cu privire la egalitatea de gen la locul de muncă. Dintre femeile participante la studiu, majoritatea sunt căsătorite și au cel puțin un copil.

Aproximativ 82% din respondenții studiului au declarat că rutina zilnică le-a fost perturbată de criza pandemică. 70% dintre ele sunt de asemenea îngrijorate cu privire la impactul pe care schimbările resimțite profund în ultimul an le-ar putea afecta șansele de a avansa în carieră motiv pentru care majoritatea participantelor simt nevoia de a fi mai mult la muncă, de a fi tot timpul disponibile la muncă. În această categorie se includ, conform sondajului, 53% dintre femeile care nu au responsabilități față de alte persoane și 44% dintre cele care au astfel de sarcini.

În ciuda numeroaselor greutăți din prezent, majoritatea celor care au participat la studiu sunt optimiste, considerând că există șanse pentru un potențial progres în anul care urmează, fie prin preluarea unor responsabilități suplimentare ca urmare a unui avans în carieră fie prin intermediul unei majorări salariale. Date fiind eforturile pe care le implică acest lucru, pe de altă parte, 60% din femei pun sub semnul întrebării oportunitatea de a avansa în carieră.

„Ținând cont de concluziile studiului, dar și de incertitudinile privind evoluția pandemiei, organizațiile trebuie să ia măsuri pentru a sprijini în mod concret femeile care se confruntă cu sarcini suplimentare din cauza pandemiei. Cercetarea a avut în vedere inclusiv identificarea unor astfel de măsuri, care să ajute femeile să evolueze în carieră, fără repercusiuni asupra vieții personale. Printre acestea se numără asigurarea unui cadru de lucru flexibil, oferirea de oportunități de mentorat și implementarea unor experiențe de învățare adaptate la noua rutină zilnică. Regăsim această abordare și în mediul de business din România, respectiv angajatori care caută soluții pentru a răspunde dificultăților cu care se confruntă femeile în această perioadă”, a declarat Raluca Bontaș, Partener Global Employer Services, Deloitte România.

http://www.banknews.ro/stire/88848_studiu_deloitte_de_la_declansarea_pandemiei,_femeile_care_lucreaza_resimt_presiune_mai_mare.html