BankNews.ro - The Business Republic

XTB: Saltul preturilor marfurilor are putea fi resimtit de consumatori in perioada urmatoare
Bursa | Data Publicarii: 06-04-2021

De la finele lunii martie și până în prezent, porumbul și grâul s-au scumpit în Europa cu peste 35% respectiv 22%, se arată într-un raport publicat de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia. Potrivit acestuia, sectorul agricol ar putea astfel profita de pe urma crizei care s-a instalat de mai bine de un an la nivel mondial, la fel și PIB-ul României.

„Reținem totuși că, în special în agricultură, estimările sunt supuse unor masive incertitudini date de variabilele numeroase implicate, de la vreme și factori naturali până la ritmul piețelor internaționale”, scrie acesta. Remarcăm astfel mișcări importante pe bursa de materii prime de la Chicago, unde atât porumbul cât și soia au crescut cu limita maximă permisă față de sesiunea anterioară. Acestea au crescut în procente cu 5,1% respectiv 4,6%, topul fiind completat de grâu care a fost impulsionat cu 2,9%. Variații semnificative au fost înregistrate pe piața agricolă și la Matif, porumbul avansând pe bursa europeană cu 2,7%, până la prețul de 216,75 Euro/tonă.

Catalizatorul acestor creșteri pare a fi raportul USDA, acesta venind cu o surpriză majoră în ceea ce privește suprafețele plantate, mult mai mici decât estimările inițiale. S-a înregistrat o creștere, ce-i drept, față de anul trecut din acest punct de vedere, cu 1% respectiv 5% (porumb și soia), una considerată pe de altă parte insuficientă în raport cu cererea. Mia mult, China a devenit și cea mai importantă piață de desfacere pentru bunurile agricole americane, susținând atât prețurile cât și profitul agricultorilor. „Importurile în creștere au stat, de altfel, la baza unor așteptări ridicate pentru suprafețele noi plantate cu soia și porumb, pregătind astfel reacția pronunțată la anunțul Departamentului de Agricultură al SUA atunci când ștacheta înaltă nu a fost atinsă”, continuă Claudiu Cazacu.

Veștile bune pentru agricultori însă, pot avea și implicații negative la nivel macroeconomic. După cum am amintit mai sus, porumbul este acum mai scump cu 35% pe piața europeană, față de prețul înregistrat la finele lunii martie. Grâul, la rândul său, s-a scumpit cu peste douăzeci de procente în aceeași perioadă.

„Având în vedere creșterea înregistrată la nivelul petrolului, a altor produse din energia fosilă, a metalelor industriale (cuprul a avansat cu peste 77% în ultimul an, până la sfârșitul lui martie) un salt al inflației este de așteptat. Este de urmărit cu atenție segmentul materiilor prime în perioada următoare (1-2 trimestre). Fără o ajustare corectivă vizibilă de două cifre a mărfurilor principale, consumatorii pot resimți, în cele din urmă, un cost sporit al bunurilor esențiale”, continuă Cazacu.

„În privința sectorului agricol, local, acesta se profilează ca un câștigător al tendințelor curente, orientate de asemenea favorabil pe termen scurt. Pentru PIB-ul României ar putea fi o veste bună. Reținem totuși că, în special în agricultură, estimările sunt supuse unor masive incertitudini date de variabilele numeroase implicate, de la vreme și factori naturali până la ritmul piețelor internaționale”, conchide el.

http://www.banknews.ro/stire/88852_xtb_saltul_preturilor_marfurilor_are_putea_fi_resimtit_de_consumatori_in_perioada_urmatoare.html