BankNews.ro - The Business Republic

Raport PwC: 73% dintre liderii de business spun că afacerea lor a fost afectată de criza sanitară, dar impactul nu a fost atât de sever pe cât anticipau
Economie | Data Publicarii: 09-04-2021

73% din liderii de business la nivel global au declarat că afacerile pe care le conduc au fost afectate într-o măsură mai mică sau mai mare de criza sanitară cauzată de pandemia de Covid-19, potrivit raportului PwC Global Crisys Survey 2021. Într-o aceeași măsură, aceștia și-au păstrat optimismul, declarând că impactul nu a fost pe atât de sever pe cât se așteptau în luna martie a anului 2020. Mai mult, pentru aproximativ 20% dintre respondenți, criza a avut implicații mai degrabă pozitive, situația firmelor lor fiind acum mai bună decât la începutul pandemiei.

”În urmă cu doi ani, în primul raport publicat pe această temă, majoritatea (95%) respondenților preconizau că va avea loc o criză în următorii doi ani, însă la momentul respectiv, pe lista posibilelor cauze nu a fost inclusă o pandemie. Deși efectul nu a fost atât de grav pe cât se anticipase, consecințele restricțiilor aduse de pandemie sunt istorice, iar incertitudinea este încă prezentă. Organizațiile au nevoie de o abordare agilă și flexibilă pentru a aborda diverse situații neprevăzute și tipuri de crize”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Lider Consultanță pentru afaceri PwC România.

Criza prin care trecem de mai bine de un an a avut efecte diferite de la o țară la alta, de la o industrie la alta. În ciuda faptului că există și companii care au crescut semnificativ în această perioadă, puțini vor reuși să iasă nevătămați din această problemă globală. Cele mai afectate sectoare rămân cel al turismului, al divertismentului și al învățământului superior. Efecte negative s-au făcut însă resimțite și în industria prelucrătoare, în cea auto, în serviciile publice, sectorul energiei, utilităților și resurselor. La polul opus s-au situat companiile din domeniul sănătății și cel al tehnologiei.

Mai mult, criza sanitară i-a luat prin surprindere pe mulți dintre respondenții sondajului inițiat de PwC, doar 35% dintre aceștia declarând că au avut un plan de răspuns foarte relevant la problemele create de pandemie. În consecință, 95% dintre liderii de companii declară că trebuie să își îmbunătățească planurile de gestionare a crizelor și mai bine de două treimi dintre ei chiar își fac planuri de a mări investițiile în acest sens.

http://www.banknews.ro/stire/88854_raport_pwc_73p_dintre_liderii_de_business_spun_ca_afacerea_lor_a_fost_afectata_de_criza_sanitara_dar_impactul_nu_a_fost_atat_de_sever_pe_cat_anticipau.html